Dr. Ördög István értesítése alapján: Eger az egyik legkedveltebb úti cél a pünkösdi hosszú hétvégén

Fotó Fedor Béla, Csodálatos Magyarország

A védettségi igazolvánnyal rendelkezők megkezdik az utazásokat: a Szallas.hu által közvetített bruttó foglalási érték 42 százalékkal nőtt pünkösdre az egy évvel korábbihoz képest.

A Szállás.hu legfrissebb felmérése szerint Eger, Gyula, Siófok, Pécs és Budapest vonzza a legtöbb vendéget a hosszú hétvégén – írja az MTI. Mint megtudtuk: a régiós toplistán Észak-Magyarország és Balaton végzett az élen. Nyugat-Dunántúl iránt nőtt a leginkább az érdeklődés, 42 százalékkal többen foglaltak ide, mint az előző évben.

Mivel a pünkösdi hosszú hétvége az első kiemelt időszak az enyhítések bejelentése óta, ki is használják ezt a védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

A Szállás.hu által közvetített átlagos foglalási ár fejenként és éjszakánként 9217 forint, ez közel 20 százalékos emelkedés az előző évhez viszonyítva. Tavaly a pünkösdi hosszú hétvégén a foglalások 72 százaléka 50 ezer forint alatti, ötödük 50 ezer 1 és 100 ezer forint közötti kosárértéket képviselt. Idén a foglalások 60,4 százaléka 50 ezer forint alatti, 26,8 százalékuk 50 ezer 1 és 100 ezer forint közötti, 8,3 százalékuk 100 ezer 1 és 150 ezer forint közötti kosárértéket jelent.

Átlagosan így többet költenek szállásra a magyarok, ami viszont nem csak az áremelkedésből adódik – emelte ki Trepess Beatrix, a Szallas.hu közösségi média és PR-menedzsere a közleményben. Hozzátette: az utazás hosszának vagy az utazók számának növekedése is hatással van a kosárérték növekedésére. A szakértő szerint beindultak az utolsó pillanatos foglalások is, sokan csak ekkor véglegesítik foglalásaikat, így a statisztikák folyamatosan változnak.

A foglalások alapján a legnépszerűbb tíz belföldi úti cél listájára még Sárvár, Hévíz, Hajdúszoboszló, Szeged és Zalakaros fért fel. A régiók között még a Dél-Alföld és az Észak-Alföld régióban mértek kedvező változást, míg előbbinél 24,2 százalékkal, utóbbinál 6,5 százalékkal nőtt a foglalások száma – mondta Trepess Beatrix.

A vendégek közel harmada hotelben, 26 százaléka apartmanban, 23 százaléka vendégházban, 15 százaléka panzióban és 5 százaléka egyéb szálláshelyen tölti pihenését. Az átlagos foglalási hossz 2,15 éjszaka. A legtelítettebb nap május 24-e, hétfő lesz. A vendégek háromnegyede nem wellness-szálláshelyre megy. Az oldalon foglalók 99,78 százaléka belföldi úti célt keres fel.

Forrás: heol.hu