Dr. Ördög István értesítése alapján: Akikre büszkék lehetünk: Heves megye kiváló népművészeit díjazták

Fotó heol.hu

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet nagy megtiszteltetés érte, hiszen három tagjának a munkáját is elismerték.

Évek óta megyénk legkiválóbb népművészei kapnak meghívást a hazai mesterek legrangosabb találkozójára, a Mesterségek Ünnepére a budai Várnegyedbe. Idén is sikeresek voltak, díjakkal tértek haza.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesületet nagy megtiszteltetés érte, hiszen három tagjának a munkáját is elismerték.

Az 1999-ben alapított Aranykoszorú díjat minden évben olyan tag kapja meg, aki évtizedeken át kiemelkedő munkát végzett a magyar népművészetért. Ezt az életműdíjat Nagyné Váradi Anna kapta meg, aki 43 éve segíti a megye népművészeti mozgalmát. Az ő ötlete nyomán 2001-ben az országban elsőként Egerben rendezték meg a Viseletek régen és ma országos népviseleti konferenciát.

Az 1994-ben alapított Király Zsiga-díjat a népi kismesterségek kiemelkedő műveléséért, a népművészeti mozgalomban végzett közösségi munkáért ítélik oda. Idén Kiss István fafaragó, népi iparművész, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület elnöke részesült a kitüntetésben. Az évek során létre hozott egy olyan fotó- és videóarchívumot, amely megőrzi az egyesület tevékenységét az utókornak.

Az újonnan alapított Innovációs díj azokat a népművészeket ismeri el, akik régi, hagyományos minták megtartásával újítják meg, teszik ma is használhatóvá az eszközöket, öltözeteket. Most Torba Ildikó szűrrátétkészítő népi iparművész e díj birtokosa, aki a szűrrátétes díszítmény mintáinak megtervezésekor a hagyományos mintakincset és szerkesztési elveket alkalmazza.

Forrás: heol.hu, B.K.