Dr. Ördög István értesítése alapján: A vízkincs megóvása mindenkin múlik

Fotó pixabay.com

Március 22-én – 1993 óta minden évben – világszerte a vízre, az élet nélkülözhetetlen elemére fordítjuk a figyelmünket. Amellett, hogy ünneplünk, előtérbe kerülnek a természeti erőforrással kapcsolatos megoldandó gondok is. A megyénkben szolgáltató két cég elkötelezett vizeink védelmében.

A klímaváltozás kihatásai, a környezetszennyezés következtében kétmilliárd ember él biztonságos vízhozzáférés nélkül. Felbecsülhetetlen értéke van annak, hogy a hazánkban működő vízszolgáltatók jóvoltából mindenki hozzájuthat egyik legfőbb éltető forrásunkhoz, a tiszta vízhez. 

Megyénkben két cég gondoskodik erről. A többségi állami tulajdonú ÉRV Zrt. feladata, hogy az év minden napján a lehető legmagasabb szinten végezze és folyamatosan fejlessze az egészséges ivóvíz biztosítását, a szennyvizek elvezetését és tisztítását. Az ÉRV célja, hogy az alapfeladatain túl a működési területén élő lakosság figyelmét újból és újból felhívja a víz mindennapi életben betöltött szerepére. Arra, hogy a vízkincs megőrzésében mindannyiunkra egyénenként is komoly felelősség hárul, a fenntarthatóság érdekében össze kell fogni a szolgáltatóknak és a felhasználóknak. 

A társaság sajtómunkatársa, Gere Tünde arról tájékoztatott, hogy az ÉRV Zrt. idén is folytatja a KEHOP-forrásból megvalósuló, A tiszta víz titka elnevezésű szemléletformáló programját. Az ÉRV által a víz hónapjának elkeresztelt márciusban az átlagosnál még több látogatócsoportot fogadnak kollégáik edukációs céllal. A napokban zajlik a Lázbérci- és a Hasznosi-­víztározók területén lévő vízművekben a kazincbarcikai és pásztói diákcsoportok szakmai körbevezetése, a víztermelés menetének és az alkalmazott technológiának a bemutatása. 

Ugyanilyen hangsúlyt kap a víziközmű-szolgáltatás másik ágának, a szennyvíztisztítás folyamatának a megismertetése is, hiszen a víz körforgásában a keletkezett szennyvizek szakszerű elvezetésére és kezelésére is kiemelt szerep hárul. Az üzemlátogatásokon túl a társaság a felhasználókkal más módon is keresi a kapcsolatot. E hónapban több lakossági akció is indult. Kiemelkedik a szennyvízhálózatra történő csatlakozásösztönző, illetve a vízmérőcserével kapcsolatos tájékoztató nyereményjáték, vagy a Közösen a környeze­tünkért játék is, melyek mindegyike szorosan kapcsolódik a víz védelméhez. 
 

Az a tapasztalat, hogy a víz világnapja környékén a lakosság az átlagosnál befogadóbb az ilyen érzékenyítő programokra, de a társasági tájékoztató anyagokban felsorakoztatott tanácsokra, jó­gyakorlatokra is. Azzal kapcsolatban is, hogy mit tehetünk a vizeink védelmében, a környezetünk, a szolgáltatás fenntarthatósága érdekében. Az első, hogy értékként tekintünk a természeti erőforrásainkra, köztük kiemelten a vízre, felhagyunk a pazarlással. Odafigyelünk arra, hogy nem folyatjuk feleslegesen a csapot, fürdés helyett rövid zuhanyzást választunk, nem mosogatunk folyóvízben, gyűjtjük az eső-, újrahasznosítjuk a szürkevizet, előtérbe helyezzük a víztakarékos háztartási-műszaki megoldásokat. 
 

Tegyünk érte! Teszünk érte! – A Heves Megyei Vízmű Zrt. öt megyében közel százhúsz településen biztosítja az ivó- és szennyvízszolgáltatást. Arra törekszenek, hogy hozzájáruljanak források, vízkészletek megőrzéséhez. Arra kérik a lakos­ságot, hogy lehetőleg ne palackozott, hanem csap­vizet igyanak, csökkentve a műanyag-szennyezettséget. Használjanak kulacsot, amik újra és újra megtölthetők. Azt kérik, a lefolyókba ne öntsünk duguláshoz vezető anyagokat. Ilyenek a zsír-, olajmaradványok, ételmaradékok, nedves toalettpapír. A víz világnapja alkalmából a cég az üzemeltetési területén lévő általános iskola tanulói számára rajzversenyt hirdet, Legnagyobb kincsünk a víz! címmel. Várják a gyerekek rajzait kirendeltségeiknél, központi irodájukban: 3300 Eger, Hadnagy utca 2. – tudatta Orosz Boglárka humán­politikai előadó. 

Forrás: heol.hu, Barta Katalin