Dr. Ördög István értesítése alapján: A világörökség része lett a lipicai lótenyésztés

Fotó wikipedia.org

Nyolc ország dolgozott közösen azon, hogy a világ legősibb kultúrlovának tenyésztése, hagyománya az UNESCO reprezentatív listájára kerüljön.

A lipicai lótenyésztés hagyománya szellemi kulturális örökség részeként felkerült az UNESCO listájára – jelentette be Nagy István agrárminiszter csütörtökön. A Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága tizenhetedik ülésszakát idén Marokkó fővárosában, Rabatban rendezik meg november 28. és december 3. között. Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára a nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudást gyűjtik össze az egyes országok felterjesztései alapján, írja a kormany.hu.

Az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamai közül a lipicai lótenyésztés hagyományát nyolc ország közösen terjesztette az UNESCO elé, köztük Magyarország. Egy adott lófajtát és annak tenyésztési hagyományait felkaroló előterjesztés első alkalommal került a listára. Az értékelő testület elismerését fejezte ki a példaértékű jelölésért, amely a benyújtó államok közötti szoros összefogásról tanúskodik, összhangban a nemzetközi együttműködés elveivel és az Egyezmény kölcsönös megértésének előmozdításával.

Forrás: Heves Megyei Hírlap, heol.hu

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/12/a-vilagorokseg-resze-lett-a-lipicai-lotenyesztes