Dr. Ördög István értesítése alapján: A Tisza-tónál olcsóbb a nyaralás, mint a Balatonon, vagy a Velencei-tónál

Illusztráció getty images

Egy embernek egy éjszaka a Tisza-tónál tízezer forint alatt van átlagosan.

A nyári foglalások harmada kétéjszakás, negyede egy, ötöde pedig három éjszakára szól a Szállás.hu adatai szerint. Nem csak az olcsóbbra van igény: balatoni négycsillagos hotelt többen foglaltak idén, mint tavaly nyáron. Vízpartjaink közül a Tisza-tó átlagára a legkedvezőbb, egy személynek egy éjszaka 9 ezer 400 forint.

A nyári hónapok közül eddig augusztusban a legkisebb az elmaradás a belföldi szállásfoglalások terén tavalyhoz képest a Szállás.hu adatai szerint, jelenleg 7 százalékkal kevesebb a megtett, nyári utazási dátumú belföldi szállásfoglalás, mint 2022-ben ilyenkor.– Júliustól, amikor az időjárás is kedvezőbb volt, élénkültek a last minute foglalások belföldön, viszont ezek is jellemzően a hétvégékre, 1-2 éjszakára szóltak. A hosszabb nyaralások mértéke nem nőtt olyan mértékben, mint tavaly – mondta Kelemen Lili, a Szállás.hu sajtószóvivője. A nyári foglalások harmada két éjszakára, negyede egyre, ötöde pedig háromra szól. Az adataik szerint már a kora őszi időpontokra is sokan terveznek utazást, jelenleg azonban erre az időszakra 12 százalékkal kevesebben foglalás van az előző évhez viszonyítva.

A Balatonon 12 ezer 600 forint az átlagos ára egy éjszakának egy személy részére, a Velencei-tónál pedig 12 ezer 570 forint. Ezzel szemben a Tisza-tónál a balatoni árakhoz képest 25,6 százalékkal kedvezőbb árért, átlagosan 9 ezer 400 forintért éjszakázhatunk fejenként. Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, a Szállás.hu nyári foglalásainak harmada szól a térségbe. A Velencei-tóra csupán a vakációzni készülők 1,2 százalékának, a Tisza-tóra 3,1 százalékának szobafoglalása szól az említett oldalon.

A Tisza-tónál a panziók idén nagyobb arányban részesülnek a Szállás.hu által közvetített vendégforgalomból, mint tavaly, és a vendégházaknál is némi növekedés látszik a várható forgalomban. A Velencei-tónál idén is az apartmant választották a legtöbben, aránya tavalyhoz hasonlóan 33 százalék. Itt a hoteleknél látszik visszaesés a főbb szállástípusok közül, a panziók és a vendégházak kereslete viszont nőtt.  

A fentieket kiegészítve Szabó Zsolt, a Szállás.hu Programok és Attrakciók Üzletág vezetője elmondta, hogy a Balatonnál a Festetics-kastély, a Szigligeti vár és a Plázs – Siófok szerepelnek a legvonzóbb látnivalók között. A Tisza-tónál sokan látogatnak el a poroszlói ökocentrumba, a tiszafüredi szabadstrandra és az abádszalóki strandra. A Velencei-tónál pedig a Velence Spa Termál- és Élményfürdőt, a pákozdi Katonai Emlékparkot és a velencei szabadstrandot keresik fel sokan.

Forrás: heol.hu

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2023/08/a-tisza-tonal-olcsobb-a-nyaralas-mint-a-balatonon-vagy-a-velencei-tonal