Dr. Ördög István értesítése alapján: A talaj vízkapacitása kritikus méreteket ölt már Hevesben, hatalmas az aszálykár

Fotó: Erdő-Mező

Minden kultúrát megvisel a csapadékhiány, a szárazságban a kártevők is eltűntek.

A június végi nagy hőhullámot követően az elmúlt napok is a forróságról szólnak a térségben, s bár egy hidegfront vonult át az ország fölött, sok csapadékot az sem hozott még a hegyvidékeken sem. A legtöbb helyen csupán néhány tizedmilliméternyi eső esett, szerencsés volt a hely, ahol két-három milliméternyi hullott. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület mérőállomásai szerint az idei évben Aldebrőnek 123, Gyöngyösnek 148, Hevesnek pedig 125 milliméter csapadék jutott.

A Heves Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának összeállítása szerint a csapadékszegény időjárás már az elmúlt év második felétől megalapozta az idei aszályt, mostanra pedig a talaj vízkapacitása kritikus méreteket ölt a keleti országrészben. A Heves Megyei Kormányhivatalhoz 2022-ben eddig 519 mezőgazdasági kárbejelentés érkezett, amely összesen 26,65 ezer hektárt érint, a bejelentések 99 százaléka (26,22 ezer hektár) pedig aszálykár. Főként a szántóföldi kultúrák szenvedtek károkat. A kormányhivatal szakemberei folyamatosan dolgozzák fel a bejelentéseket és végzik a kárenyhítő-juttatás megállapításához szükséges szemléket.

Forrás: heol.hu

https://www.heol.hu/helyi-kozelet/2022/07/a-talaj-vizkapacitasa-kritikus-mereteket-olt-mar-hevesben-hatalmas-az-aszalykar