Dr. Kohner Éva világhírű szemészprofesszort ünnepelte a szülőfaluja Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a Szolnoktól 20 kilométerre elterülő, ezer lakosú Szászberken

A Kohner villa főbejárata. Ma általános iskolaként működik. - A kéforrása: vfmk.hu

Kilencvenedik születésnapját ünnepelte február 23-án Dr. Kohner Éva szemészprofesszor, Szászberek leghíresebb szülötte. E jeles alkalomból a tudós asszonyt a település önkormányzata Szabó Imrefia Béla szobrászművész bronz plakettjével köszöntötte – tudtuk meg Alapi József polgármestertől, aki telefonon is átadta jókívánságait a Londonban élő szemsebésznek.

Dr. Kohner Éva bárónőt a világ legnagyobb szemsebészei között tartják számon. Emellett annak a báró Kohner Adolfnak az unokahúga, akinek munkája nyomán benépesült Felső-Szászberek, valamint megalakult 1949-ben az önálló település. Ezenkívül a báró alapította a Szolnoki Művésztelepet is. A 2012-ben indult, „Kohner örökség megőrzése” című projektnek köszönhetően sikerült felvenni a kapcsolatot a báró még élő rokonaival, így Kohner Évával is. A szemészprofesszor 2017 nyarán, hetvennégy év után látogatott el Szászberekre, ahol gyermekkorát töltötte. A bárónőt boldogsággal tölti el, hogy emléket állítottak a családjának, és eldöntötte, hogy amíg él támogatni fogja a helyi iskolát. Tervei közt szerepel, hogy idén ismét felkeresi Szászberket. (Forrás: szoljon.hu/ Czakó Nóra/nora.czako@medisworks.hu)  

Szászberek régi település Jász-Nagykun–Szolnok megyében: 1489-ben már mezövárosként említett Szászberek a XVI. század elejére elvesztette rangját és ismét falu lett. 1438-ban már temploma volt, de az 1680-as évekbeli török-tatár pusztítás nyomán egyháza elenyészett. 1901-ben a Kohner család épített itt udvarházat, szecessziós stílusban. A szomszédos Orczy-ház mellett, amit a világháborút követően lebontottak. A két épületet egykoron üveg folyosó kötötte össze. Az épület a II. világháborúban megsérült, 1954-től iskola került elhelyezésre a falai között. Az épületet 2000-ben felújították, most is iskolaként működik.  Az egykori tulajdonos, Kohner Adolf művészetpártoló volt, jelentős gyűjteményt hozott létre, de anyagi helyzete megrendülésekor a gyűjteményt 1934-ben elárverezték. Szerencsére a gazdagon illusztrált naplójának köszönhetően- számos korabeli enteriőrfotó fennmaradt, melyek alapján képet kaphatunk a gyűjteményről. Kohner Adolf csupán három évvel élte túl gyűjteménye felbomlását. Az 1937-es rövid nekrológja szerint, „midőn az anyagi körülmények visszavonulásra kényszerítették, méltóságteljesen viselte sorsát, elmerült könyveibe, melyeknek világában mindig otthonra talált”. (Forrás: www.kstelyok-utazas.hu magánportál)

Fekete Ferenc, a Kisgazda Polgári Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének az elnöke (A fotó forrása: kpe.hu): a Polgári Kisgazdák nagy örömmel üdvözölnek minden olyan eseményt, ahol értékeinkre, az itt élő nemes lelkű emberekre és a nagy dolgokat cselekvőkre irányul a reflektorfény. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Polgári Kisgazdák is nagy szeretettel és tisztelettel köszöntik a Kilencvenedik születésnapját ünneplő Kohner Éva professzorasszonyt. (KPE)