Dr. Bakos Zoltán: Veszélyhelyzet és a védelmi intézkedések összefüggése

Fotó: dehir.hu

Fontos kérdés, hogy valamennyien megértsük mindkét intézkedési forma a biztonságunkat szolgálja. (kpe)

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedésekről a 484/2020. Kormányrendelet tartalmaz előírásokat.

Az indítványozó szerint ezen előírások ellentétesek az Alaptörvényben rögzített békés gyülekezéshez való joggal kapcsolatos  rendelkezésekkel.

Az ügy előzménye, hogy többen  autós tüntetést, dudálással kísért felvonulást kívántak  tartani, hogy ezzel tiltakozzanak  a Kormány egyes járványügyi intézkedései ellen.

Az illetékes rendőrkapitányság  megtiltotta a gyülekezés megtartását. A határozattal szemben keresetet nyújtottak be, a Kúria ezt elutasította. Álláspontja szerint  veszélyhelyzet idején a tilalmazó  jogszabályra alapított tiltó határozat jogszerű.

Ezen döntéssel szemben fordultak panasszal az Alkotmánybírósághoz, mert álláspontjuk szerint az adott tüntetés a járvány szempontjából kockázatmentes lett volna.

Az Alkotmánybíróság  rögzítette, hogy  hasonló ténybeli okból már vizsgálatot folytatott, és arra a következtetésre jutott, hogy  az általános gyülekezési tilalom veszélyhelyzet idején nem eleve ellentétes az Alaptörvény rendelkezéseivel.

Az egészségügyi,  társadalmi,  gazdasági kockázatok mérlegelésével a Kormány hatásköre és  felelőssége  veszélyhelyzet idején a rendkívüli intézkedések bevezetése.

Az Alkotmánybíróság a korlátozások célszerűségét  nem vizsgálhatja, de azt igen, hogy a korlátozó szabály igazolható-e a veszélyhelyzettel szembeni védekezés jegyében.

Elképzelhető, hogy egy kis létszámmal bejelentett gyülekezés tömegrendezvénnyé válik.

Mindezek miatt a panasz visszautasításra került, mert nem hívott fel olyan, az Alaptörvényben rögzített  jogot vagy alkotmányos összefüggést, melyet  az Alkotmánybíróság már ne vett volna figyelembe.

Mit jegyezzünk meg? Csak törvényesen bejelentett, engedélyezett gyűlésen, tüntetésen, stb. vegyen részt minden Polgári Kisgazda, mert ezáltal elkerülhetők a súlyosabb következmények!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő