Dr. Bakos Zoltán ügyvéd, a KPE jogász-szakértője: régóta várt segítség, a falusi CSOK

Bővülnek, szépülnek a falusi otthonok. - A kép forrása: jofogas.hu

A falvakban élő vagy ott letelepedni kívánó fiatalok számára eddig soha nem tapasztalt lehetőséget nyit a Kormány most megjelent 109/2019. sz. rendelete, mely a Magyar Falu program keretében rendkívüli kedvezményeket biztosít.

Új fogalom került bevezetésre, preferált kistelepülés megnevezéssel, mely az országban összesen 2 486, olyan fogyó népességű településre vonatkozik, ahol 5 000 alatti a lakosság létszáma. Ezen kívül az ország teljes területén minden tanyás ingatlanra is felvehető a falusi CSOK, ha azon már lakóépület található!

Jelenleg, 2019. július elsejétől kezdődően három évig, tehát 2022. június 30-ig nyújtható be ilyen jellegű kérelem.

Az összeg felhasználható használt lakás vásárlására és ezzel egyidejűleg annak korszerűsítésére, bővítésére is. Ennek keretében bevezethető, kiépíthető a közmű hálózat, elvégezhető az otthon komfort-fokozatának az emelése, minden nemű szigetelés, felújítás, sőt bizonyos mértékig a melléképület felújítása és kerítés építése is.

Az igénylés fajtájától függően, legalább az egyik igénylőnek kell egy vagy két évig társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznie és ebbe nem csupán a felsőoktatási tanulmányok ideje, hanem más állam TB jogviszonya is beleérthető. Az kérelmezőnek büntetlen előéletét erkölcsi bizonyítvánnyal kell bizonyítania.

A korszerűsítési munkák elvégzését a támogatási szerződés aláírásától számított három éven belül kell teljesíteni. A bentlakási kötelezettség a támogatás utolsó részletének folyósításával veszi kezdetét.

A kötelezettségek teljesítését a települési jegyző hivatalból vagy megkeresés, bejelentés esetén kötelezően kivizsgálja.

A folyósított összeg erejéig az ingatlanra jelzálogjogot és elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be.

Az igényelt támogatás formájától függően az otthonteremtési kedvezmény mértéke

  • egy gyermek esetén 300 000 vagy 600 000 Ft
  • két gyermek esetén 1 300 000 vagy 2 600 000 Ft
  • három vagy több gyermek esetén 5 000 000 vagy 10 000 000 Ft lehet maximum.

Dr. Bakos Zoltán ügyvéd, a Kisgazda Polgári Egyesület jogász-szakértője. – A kép forrása: kpe.hu

A Polgári Kisgazdákat reménnyel tölti el az, hogy a falusi „CSOK” sokak számára nyújt lehetőséget élethelyzetük megoldására, javítására – ami egyben felpezsdítheti a sokszor alvó települések életét is. A Polgári Kisgazdák nagy örömmel nyugtázzák, hogy a magyar gazdaság folyamatosan erősödik, és ahogyan a gazdasági erőforrások már megengedik, a negyedik Orbán-kormány azonnal a családok segítését, a családalapítás támogatását tartja az egyik legfontosabb feladatának.

Dr. Bakos Zoltán