Dr. Bakos Zoltán: Társasház és a rezsi

Fotó: flatart.hu

Szinte el sem hangzott a rezsiköltségek emelkedésével kapcsolatos bejelentés, máris sokan elkezdtek gondolkodni azon, hogy az általában több generáció által lakott házaikat társasházzá nyilvánítsák.

Különösen indokolt lehet ez olyankor, amikor egymással nem is rokonságban lévő személyek közös tulajdonáról, de külön lakásáról van szó. / Felmerülhet ez a kérdés garázsok, üzlethelyiségek, stb. esetében is. /

A rezsiárak emelkedésének természetesen senki nem örül, de ez talál lökést ad ahhoz, hogy a régóta rendezetlen közös tulajdonok megszüntetésre kerüljenek, aminek egyik módja a társasházzá nyilvánítás.

Időigényes folyamatról van szó, hiszen igénybe kell enni ügyvédet / az alapító okirat elkészítéséhez / és földmérőt is /az alaprajz megrajzolásához / . El kell járni a különböző szolgáltatóknál is a külön órák felszereltetése érdekében.

Mindehhez az időn és az utánajáráson kívül jelentős összegre is szükség van, melynek mértéke számos körülménytől függ, de tény, hogy százezrekről beszélhetünk.

Nincs két egyforma eset, ezért mindig számolni kell, mi hogyan éri meg jobban? Magam is tudok nem túl nagy házban élő négygenerációs családról, akik egyetlen közös óráról kapják a gázt is, villanyt is. Természetes, hogy jóval túllépik az átlagfogyasztást, tehát magas rezsit fognak fizetni, az ő esetükben viszonylag rövid időn belül megtérülhet a társasházzá minősítés költsége.

Nem szorosan, de kapcsolódó kérdés: a legújabb jogszabályok szerint a tulajdonostársak az eddigi 100 %-a helyett már csak 75 %-a kell, hogy megszavazza, ha a többség közös területen napkollektorok felszerelését határozza el. Ez sem olcsó beruházás, de biztos a megtérülés!

A Polgári Kisgazdákra jellemző a felelős, önmagáról és családjáról, környezetéről történő gondoskodás. Most olyan kérdéssel állunk szemben a társasházasítás kapcsán, amikor erre a megfontolt, a körülményeket értékelő döntésre van szükség. Mindenki gondolja át helyzetét – akár szakemberek bevonásával -, és ennek megfelelően tegye meg a szükséges intézkedéseket!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő