Dr. Bakos Zoltán: Példátlan egységben az európai gazdák!

Fotó MTI, Balázs Attila

Amit a politikusok és a milliárdosok sokasága nem tudott megvalósítani az Európai Unió országaiban azt a gazdák megtették:

közös céljaik érdekében, közösen lépnek fel!

Már az Európai Unió gyakorlatilag összes országában hetek óta tapasztaljuk a gazdák fellépését, mert látják, hogy érdekeiket meg kell védeni.

A kiváltó ok az Ukrajnából számolatlanul és ellenőrizetlenül érkező  mezőgazdasági termékek és termények sokasága. A tiltakozás azonban kétféle: a legtöbb országban az uniós intézkedések ellen lépnek fel, míg számos országban a saját kormányzatuk által hozott és a helyi termelők életét elnehezítő intézkedések ellen is tüntetnek.

Magyarországon a gazdák „csak” az Unió számunkra érthetetlen és negatív rendelkezéseit vitatják, mivel a magyar kormány rég felismerte a honi parasztság érdekeit és anyagi lehetőségei és jogi mozgástere keretei között az érdekeiket védő intézkedéseket hozott.

A gazdák a V4-ek működésébe is új szint tudtak vinni, hiszen közösen (is) fellépnek a V4 országok gazdái, sőt kiegészültek olyan országok termelőivel is, amely országokkal kapcsolatban egyébként több területen is jelentős érdekeltérések mutatkoznak.

Még nem látjuk, csupán reméljük, hogy milyen eredményt hoznak majd a megmozdulások. Bízunk abban, hogy kellő eredménnyel járnak majd a jogos igénnyel fellépő gazdák követelései, mert több uniós országban is az útlezárások, tüntetések máris jelentős negatív hatást eredményeztek az adott ország gazdaságában.

Gazdáink nem az ukrán nép vagy az ukrán gazdák ellen tüntetnek, hanem saját maguk és családjaik megélhetése és az unió lakosságának elegendő ellenőrzött, egészséges élelemmel való ellátásáért.

A Kisgazda Polgári Egyesület természetesen teljes erkölcsi súlyával és tagjainak személyes jelenlétével támogatja a magyar és az uniós gazdák békés demonstrációját és bízunk abban, hogy ennek eredményeit mielőbb megtapasztaljuk.   

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő