Dr. Bakos Zoltán: Pecz Samu emlékezete

Kíváncsi lennék arra, ha sokak számára feltennénk a kérdés, hogy ki is volt Pecz Samu, hányan tudnának erre pontos választ adni, és ezek közül kik lennének azok, akik munkásságáról is tudomással bírnak?

Pecz Samu l854.  március 1-én született, tehát ennek évfordulója közeledik, és 1922. szeptember 1-én, száz éve hunyt el. / Sírhelye a Fiumei úti Sírkertben található. /

Az evangélikus fiatalember főreáliskolába majd műegyetemre járt, tudását Ausztriában, Németországban, Olaszországban is fejlesztette. Mesterei között találhatjuk Schulek Frigyest, Steindl Imrét is.

Azért tartom szükségesnek, hogy megemlékezzünk Pecz Samuról, mert nevéhez számos olyan épület fűződik, melyek a mai napig működnek, gyönyörködhetünk bennük, meghatározóak mind Budapest, mind számos vidéki város életében.

Pesten, a Nagy Ignác utcában található unitárius templom, Debrecenben a Kossuth utcai református templom, Budán a Szilágyi Dezső téri református templom / mely tavaly, 2021 virágvasárnapján volt 125 éves /, a Nádasdladányi plébániatemplom, a Vámház körúti Vásárcsarnok, a Városligeti fasorban lévő evangélikus templom és gimnázium, a Magyar Nemzeti Levéltár épülete, és sok egyéb, templomtól a bérházig terjedő épület őrzi Pecz Samu munkásságának emlékét. A mai országhatárokon túl, Beregszászon, Ungváron, Nagyváradon, Fiuméban is megtalálhatóak az általa tervezett épületek.

Budán, az általa tervezett templom mellett található a Pecz Samu kút – Berán Lajos alkotása -, mely szerény, de maradandó módon állít emléket kora meghatározó építészének.

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő