Dr. Bakos Zoltán: Nyugellátási és kapcsolódó jogszabályok részleges módosítása 

Forrás: Pixabay.com

A 253/2023. Korm. rendelet részlegesen módosítja a korábbi jogszabályokat, az érintettek számára kedvező módon.

Ha az árvaellátás újbóli megállapítására kerül sor, az összeg nem lehet kevesebb a korábbinál!

Sokak számára jelent majd könnyebbséget, hogy nemzetköri nyugdíjügyekben az EGT-állam, illetve a Magyarországgal szociális egyezményt kötött ország nyelvén kiállított okiratokat hiteles fordítás nélkül is be lehet nyújtani.

Amennyiben a hozzátartozói nyugellátást a feltételek ismételt bekövetkezése miatt újra megállapítják,úgy biztosítani kell a korábban megállapított kivételes nyugellátás-emelést.

Az öregségi nyugellátás nem szüneteltethető, ha a jogosulti viszony

  • szociális, gyermekjóléti intézménynél
  • köznevelési intézményben
  • vagy szakképző intézményben áll fenn.

A külföldön élő vagy tartózkodó személy adatait  EGT-tagállam vagy egyezményt kötött állam estében adatcsere révén, hivatalból végzik, egyéb esetben évi egyszeri megkereséssel.

A korhatár előtti ellátás, balettművészeti életjáradék, átmeneti bányászjáradék ügyekben a Budapest Főváros Kormányhivatala kizárólagos illetékességgel jár el, ha Európai Uniós ország vagy Anglia érintett.

A 2023. augusztus elsején illetve 2024. január elsején hatályba lépő rendeletet az érintettekkel együtt mi is örömmel fogadjuk, mert minden olyan intézkedés üdvözlendő, mely könnyíti az állampolgárok eljárását illetve számukra anyagilag kedvezőbb feltételeket teremt.

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő