Dr. Bakos Zoltán: Kormányrendelet a hatékonyabb jogérvényesítésért

Fotó: htfsz.hu

Három törvényhez kapcsolódó korábbi kormányrendelet  módosítására került sor 2023 év augusztusában.

Az örökségvédelmi bírságról szóló  191/2001.Korm. rendelet a bírság alapját módosítja, és kimondja, hogy a mérték meghatározásakor  – többek mellet – figyelemmel kell lenni a helyreállíthatóság időtartamára, költségére, az okozott kár nagyságára.

Meghatározták, hogy a műemlékvédelem az engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység  során az e nélküli, vagy eltérő végzés esetén, illetve  a jókarbantartási kötelezettség elmulasztásakor  örökségvédelmi bírságot szab ki.

Az építésügyi bírság kiszabásáról szóló rendelet tételesen megemeli az eddigi bírságok összegét. Ugyanez vonatkozik  az építésügyi és ezzel összefüggő szakmagyakorlási  tevékenységek bírságolására is.

Sajnos sokakat érinthet a közlekedési szabálysértések miatti pénzbírságról és helyszíni birságról szóló 63/2012.Korm rendelet módosítása. Az összesen nyolc melléklet  tételesen száz feletti esetet határoz  meg, és valamennyinél jelentősen növekszik az eddigi bírság összege!

Mivel nincs olyan ember, aki gyalogosan vagy járművel / legyen az bármilyen is! / ne közlekedne, ezért  tényleg mindőnket érintenek a változások,  feltéve, ha nem tartjuk be a szabályokat!

A felsorolás valóban meghaladja lehetőségeimet, de mivel magam is a   jogkövető magatartás híve  vagyok, szeretném azt kérni, hogy az érintettek olvassák el a rájuk leginkább vonatkozó részeket, és  talán az is visszatartó erővel hat majd ! (KPE)

A közlekedési szabálysértések sajnos nem csupán anyagi kárt okoznak, de emberi életeket követelnek illetve súlyos egészségkárosodásokat okoznak!  A Polgári Kisgazdák az embert mindennél előrébb helyezik, és ha kell, akár súlyos bírságok árán is támogatjuk az emberek fokozott védelmét!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő