Dr. Bakos Zoltán: Házasság hete: 2014. február 11-18. / Állandó megújulásban

vasarnap.hu

Szinte hihetetlen, de immár 17.-dik alkalommal rendezik meg Magyarországon a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával a Házasság Hetét.

A rendezvény-sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek, vagy a házasságban problémákkal szembesülőknek.

A házasság hete központi programjainak fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

A hét nyitányaként február 11-én vasárnap 10 órakor istentiszteletet tartanak Debrecenben Református Nagytemplomban.

Február 12-én hétfőn 18 órától „Őszintén a házasságról” címmel közismert párokkal tartanak beszélgetést Budapesten, a Ráday Ház dísztermében. A résztvevők:

Vészeg Miklós író, költő és felesége Nyirk-Vészeg Klára tanár

Győri Virág Family magazin főszerkesztője és férje Győri Tamás József, a Budapesti Kortárs Keresztény Intézet igazgatója,

Réder László pszichológus és felesége, Puja Andrea operaénekes.

Az est moderátora Gécek-Tóth Enikő, a Kossuth Rádió szerkesztő-riportere lesz.

Február 13-án kedden este 18 órától Tapolyi Emőke pszichológus Állandó Megújulásban: egynyári helyett évelő házasság címmel tart előadást.

Február 14-én szerdán este 18 órakor Budapesten, a Deák téri Evangélikus templomban áldással összekötött zenés istentiszteletet tartanak.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében február 15-én csütörtökön 10 órakor „Család és kapcsolódások” címmel tartanak konferenciát.

Érdekesnek ígérkezik a február 16-án pénteken 18 órakor a Scruton VB-ben „Szólj be a papnak! család-elvárás, vagy kiteljesedés” címmel Csűrös-Varga Vanda református lelkész, Kovács Tamás görög katolikus pap és Stercen Hilda hegymászó részvételével tartandó beszélgetés.

Ennek témái:

Tényleg mindenki akar családot?

Baj-e, ha csak a társadalmi nyomás, vagy a kedvezményes hitel miatt jön a gyerek?

Meddig tart egy házasság szavatossága?

Tud-e tanácsot adni a pap családi kérdésekben, ha egyedülálló?

Február 17-én szombaton 14 órától Budapesten a pasaréti református templomban Komjáthy Károly, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat munkatársa tart majd előadást.

A befejező alkalomra február 18-án vasárnap 18 órakor a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia templomban kerül majd sor, ahol Marton Zsolt Váci megyés püspök végez szolgálatot.

Természetesen országszerte százával lesznek rendezvények, civil és egyházi összejövetelek, és az országos alkalmakon kívül érdemes ezeket is felkeresni.

A Polgári Kisgazdák az Isten, Haza, Család jelmondatuk alapján is fontosnak tartják a házasság intézményét, annak megóvását, és hogy egyénileg is, társadalmilag is mindent tegyünk meg a házastársi kapcsolatok fennmaradásáért.

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő