Dr. Bakos Zoltán: Az ügy és az elképzelés jó, csak a rendelet nem szabályos

Fotó uzletem.hu

A Kúria Önkormányzati Tanácsa az illetékes Kormányhivatal  indítványa alapján járt el Siófok Város Önkormányzatának kihirdetett de még hatályba nem lépett rendelete kapcsán.

Az ügy jó példa arra, hogy egy adott település vezetői jó elképzeléseiket  nem megfelelő jogi keretek között kívánják megvalósítani, elérni.

A helyi rendelet az  üzletek éjszakai nyitvatartását és az ehhez kapcsolódó teendőket kívánta szabályozni. A Kormányhivatal kifogásai ellenére fenntartották a szabályozást, ezért fordult a hivatal a Kúriához.

A tervezett új szabályozás ellenőrzési feladatokat telepített két szervre is, de nem határozta meg pontosan ezek feltételeit, holott ez jogszabályi előírás.

Volt olyan része is a rendeletnek, mely felsőbb jogszabályba ütközött, más részében többletfeltételeket követelt volna meg.

Az önkormányzat védiratában a környezetre gyakorolt negatív hatások kisszűrésére,megszüntetésére hivatkozott, ezért nem vonta vissza önként rendeletét.

Mik is a támadott rendelkezések?

Bizonyos esetekben egynél több illemhelyet kívántak volna meg,máskor a működési engedély kiadásának feltétele lett volna egynél több biztonsági őr alkalmazása,olyan körülmények megteremtése, hogy erotikus tánc közterületről ne legyen látható,az éjszakai nyitva tartás többletfeltételhez kötése, a járdák speciális takarításának  és repoharak alkalmazásának előírása.

Láthatólag és érezhetőleg a Kúria megértéssel állt az önkormányzati rendeletben írtakhoz, de az Alaptörvény és a felsőbb örvényi előírások alapján  kell minden ügyben eljárnia, érzelmi hatások nem vezérelhetik.

A döntés lényege: a még hatályba sem lépett rendelet nem is léphet hatályba.

Minden érintett önkormányzatnak érdemes átolvasnia a határozatot,és okulni: közcélt és közjót szolgáló ügyben  /is/ csak a törvényi előírások szerint illeti meg az önkormányzatokat a rendeletalkotás joga!

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő