Dr. Bakos Zoltán: Állatvédelmi Közalapítvány

A kép forrása: kutyabarathelyek.hu

Ritka, hogy egy törvényjavaslat indokolással együtt olyan rövid legyen, mint a közelmúltban beterjesztett „A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány „létrehozásáról rendelkező, melyet már el is fogadott a Parlament.

„Az Országgyűlés az állatvédelmet minden magyar állampolgárt érintő közös társadalmi ügynek tekinti, így az állatok jóléte és védelme,a felelős állattartás és az állatvédelem népszerűsítése , valamint az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel való együttműködés megerősítése érdekében a következő törvényt alkotja”- kezdődik a javaslat.

Az Országgyűlés felhívja a kormányt, hogy az állatvédelem fejlesztésével és népszerűsítésével kapcsolatos feladatok hatékony ellátása érdekében hozza létre az alapítványt, és ennek során az igazságügyért felelős miniszter járjon el.

Az alapítvány feladatai lesznek többek között

-az állatvédelemmel kapcsolatos tájékoztató portál működtetése

-szakmai konferenciák koordinálása

-országos kampányok, pályázatok lebonyolítása, felügyelete

-az állatvédelem fontosságának tudatosítása a fiatal generációk számára

-tudományos és oktatási tevékenység ösztönzése

-civil  és gazdálkodó szervezetek támogatása

– a jó nemzetközi gyakorlatok adoptálása.

Az alapítvány  vagyonát a Kormány biztosítja, 2024-től pedig  évente támogatást fog kapni.

Ami külön is igen lényeges: az alapítvány közhasznú jogállással  rendelkezik majd!

Célcsoport a teljes lakosság, főleg a fiatalok, és elsődleges cél a szemléletformálás.

A mai kor emberei állatok alatt legtöbbször nem a vadon élő állatokat értik, még csak nem is a háznál régebben mindennapos jószágokat, hanem a kedvtelésből, főleg városokban tartott kutyákat, esetleg macskákat.

Arról  szerintem a kelleténél kevesebb szó esik, hogy a városi lakásokban tartott állatok esetében szinte kínzásnak tekinthető az ő bezártságuk, a szomszédokat indokolatlanul zavarja az ugatás, nyávogás, szinte hihetetlen már  az a kosz, amit  a közterületeken tapasztalhatunk utánuk. A félelmet keltő, de gyakran tragikus harapásokról nem is beszélek, még kevésbe a egyébként is tilos állatviadalokról…

Arról pedig szinte szó sem esik, hogy milyen mennyiségű élelmiszert fogyasztanak ezek az állatok olyan időben, amikor az emberiség igen jelentős része alultáplált, éhezik.

A média rendszeresen hírt ad az állatokkal kapcsolatos érthetetlen, indokolatlan, kegyetlen bánásmódról. Erre is figyelemmel a Polgári Kisgazdák örömmel  fogadják, hogy a kormányzat ilyen formában is  változtatni kíván a helyzeten, és mindenkit arra buzdítok, hogy saját területén és lehetőségei szerint vegyen részt ebben a nemes munkában! Van, lesz feladata a Közalapítványnak!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő