Dr. Bakos Zoltán: Adventi gondolatok

Fotó Femina.hu

Előzetesen meg kell jegyeznem: nagyon szeretem Adventet, és ennek több oka is van.

Ez soha nem volt és ma sem állami ünnep. Nincsenek sokszor esetleg terhes társadalmilag elvárt szabályok:, nem kell lapokat írni, nincs ajándékozás, még az étkezés terén is alig vannak előírások.

A vallásos emberek számára ez a Karácsonyt megelőző négy hét a lélek megtisztításával, az első két hétben bűnbánattal, a harmadik héten reménnyel, majd újból a megbánási gondolatokkal telik.

Az idei évben, 2023-ban  sokakban bizonytalanság volt,hogy mikor is kezdődik Advent, mivel december 24-e vasárnapra esik. A szakemberek azonban megmondták, és a naptárakból is ez jól látható: Advent első vasárnapja december 3-a, míg az utolsó, negyedik vasárnap december 24-e.

Próbáljuk ki, hogy idén ne azzal teljen  a Jézust váró időszak, hogy megvásároljuk  / a sokszor felesleges / ajándékok tömkelegét, ne cipeljünk haza hónapokra elegendő élelmiszert /aminek aztán nagy részét kidobjuk…/ .Próbáljunk megpihenni, személyesen vagy telefonon, de akár írásban is kapcsolatba lépni rokonokkal, barátokkal, régi szomszédokkal, osztálytársakkal.

Sétálgathatunk a temetőben is,lélekben elbeszélgetve elhunyt szeretteinkkel.

Szánjunk időt magunkra és környezetünkre!

Akiben pedig van némi kedv és hajlandóság , az menjen el néha a templomba, mert magamról tudom,milyen jó  tud lenni , ha az ember a világ zajától kikapcsolva  tölt el egy kis időt.

Amit fontosnak tartok, próbáljunk időt szánni az elcsendesedésre, lélekben legyünk együtt a szegényekkel, betegekkel, az üldözött keresztényekkel, a háborútól szenvedőkkel.

Ne feledjük Pilinszky János szép sorait:

Az ádventi várakozás  lényege szerint: várakozás arra, Aki van,ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás azután, aki van, aki a miénk.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő