Dr. Bakos Zoltán: A Magyar Széppróza Napja

Fotó: iropult.hu

Világszerte és Magyarországon is rengeteg olyan nap van, amikor akár évforduló, akár esemény kapcsán, vagy csak a téma jelentősége miatt kijelölünk egy napot és akkor igyekszünk az adott tárgykörre kitekinteni.

Illő volt, hogy a költészet napjához hasonlóan a széppróza is külön napot kapjon és erre február 18-át jelölték ki.

A dátum nem véletlen, hiszen ezen a napon született Jókai Mór. Természetesen azon lehet vitatkozni, hogy ki tekinti őt írófejedelemnek, ki rangsorol előrébb más írót, de az elvitathatatlan, hogy nem nagyon akad olyan író, aki több alkotást hagyott volna maga után, mint ő.

Ifjanti koromban az összes jelentős Jókai regényt elolvastam és gimnáziumi tanulmányaim alatt áldott emlékű magyartanárom jóvoltából külön is foglalkoztunk az íróval, hiszen ő elismert Jókai kutató volt.

Be kell látnom, hogy a mai nemzedék számára a szép, régi magyar kifejezések és az akkor gyakran használt és mindenki által értett latin szavak miatt nem könnyű olvasmány egy-egy Jókai regény, arról nem is beszélve, hogy sokak türelmét és képességét meghaladja a többszáz oldalas regény.

Ezzel együtt úgy gondolom, hogy a magyar emberek alapműveltségéhez hozzá tartozik Jókai Mór életművének legalább részleges megismerése.

Természetesen a széppróza napján az összes magyar és külföldi íróra és műveikre is gondolunk, még akkor is, ha ilyenkor a kiadók nem jelentetnek meg újabb kiadványokat, amint az a könyvhét alkalmával történik, amikor döntő részben kortárs írók műveit adják ki.

Hosszú ideje folyik a vita, avagy csupán a gondolkodás azon, hogy fognak-e még egyáltalán olvasni az emberek és meddig lesz igény a nyomtatott könyvekre. Az elmúlt évtizedek sokszor pesszimista jóslatai ellenére azt tapasztalhatjuk, hogy a könyvkiadás ma is nyereséges szakma, ma is nagyon sokan olvasnak könyveket és a valóban érdekes kiadványok gyorsan el is fogynak.

Február 18-án nem kell felvonulni, nem kell a könyvsátrakat felkeresni, egész egyszerűen vegyünk kézbe egy-egy regényt és szánjunk egy-két órát az olvasásra. Most a tél végén talán még a Polgári Kisgazdák is lelkiismeretfurdalás nélkül szánhatnak ennyi időt az értékes kikapcsolódásra.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő