Dr. Bakos Zoltán: A kis mennyiségű helyi élelmiszer-előállítás és értékesítés új szabályairól

Fotó pixabay

Régóta vártuk az agrárminiszter  60/2023. számú rendeletét,mely a kistermelők élelmiszer-termelésére,értékesítésére, a kisvágóhidak működésére vonatkozik,és az eddigiekhez képest jelentős enyhítéseket alkalmaz, tehát az érintetteknek érdemes alaposan átolvasni. Érinti a vadászatot, a vadhúst is.

Az alapfogalmakat  45 /!/ pontban sorolják fel, mind fontos!

A nyilvántartást a helyi járási hivatal végzi.

A kistermelő, a kistermelői élelmiszer, a vezetendő adatlap nagyon pontos meghatározást kapott, ahogy a kistermelői  létesítmény is.

Az élelmiszer-adományozás és a nyomonkövethetőségi követelmények feltételeit is előírták.

A kisvágóhíd engedélyezése  a vármegyei kormányhivatal  hatáskörébe tartozik.

A rendelet mellékletei tartalmazzák az apróvad gyűjtőigazolás , a vadkísérő jegy, a kis mennyiség meghatározás adattartalmát,a kistermelő által nyújtható szolgáltatások körét, a higiéniai követelményeket, a hússzállítási igazolás adattartamát.

A gyakorlat fogja  megmutatni , hogy az érintettek miként tudnak élni az új lehetőségekkel, de valóban minden remény megvan arra, hogy gazdaságilag és egyéb szempontból is sokak életét,munkáját, megélhetését teszi könnyebbé az agrárminiszter  új rendelete.

Dr. Bakos Zoltán

KPE szakértő