Dr. Bakos Zoltán: A családok szabadságharcát vívjuk! az 5. Demográfiai Konferenciáról

Fotó MTI

2023. szeptemberében, Budapesten került sor az 5. Demográfiai Konferenciára, melynek fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök volt. Több, mint hatvan országból, négy kontinensről érkeztek a küldöttek, állam- és kormányfők, miniszterek, egyházi vezetők, társadalmi szervezetek képviselői, összesen mintegy hatszáz fő!

A konferencia jelmondata a fent írt ” A családok szabadságharcát vívjuk” volt, mert utalni kívántak arra a harcra, melyet a polgári oldal képviselői szerte a világban folytatnak a családot, a házasságot, a gyermekeket támadó, kigúnyoló. sokszor elítélő nézetekkel szemben.

A három nap felszólalásait, rendezvényeit a magyar közmédia kellő részletességgel ismertette, és ennek keretében örömmel hallhattuk, hogy hány ország képviselői méltatták Magyarország e téren tett, és részükről példának tett erőfeszítéseit. Nem lehetünk azonban elégedettek: Bár elhangzott, hogy Magyarország a családok és a demográfia legfőbb szószólója, de nincs ok arra, hogy feladjuk a harcot. Tény, hogy jelentősen csökkent a válások és az abortuszok száma hazánkban, nőtt a házasságkötések és a születések száma, de sajnos még mindig nem tartunk ott, hogy a népesség fogyása legalább megálljon.

Ennek keretében hallhattuk, hogy Európában nálunk nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv, és a 2010 óta bevezetett intézkedések eredményeként 160.000-rel több gyermek született! Novák Katalin beszédében elhangzott, hogy „A családpártiság legyen a nemzeti minimum”,

” ha nincs gyerek, nincs jövő”.

Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet tartott, és ebben hangsúlyozta, hogy „az egész országot családbaráttá kell tenni és ezt a jog eszközével is védeni kell „. Személyes céljaként fogalmazta meg, hogy aki itthon gyermeket vállal, az anyagilag jobban éljen, énközpontúság helyett a család biztonságára törekedjünk, kormányzati szinten is tovább kell fejleszteni a családbarát politikát. Elhangzott, hogy a későbbi tervekben szerepel a háromgyermekes édesanyák adómentességének a bevezetése is.

Csák János kulturális miniszter is felszólalt, fontosnak, szimpatikusnak tartom gondolatait, ebből kiemelve” Az egész életciklusra fókuszálunk, beleértve a nagyszülőket is”. Ugyanakkor elmondta, hogy az édesanyáknak valódi döntési szabadságot kell biztosítani akár a munkára, akár arra, hogy otthon tudjanak maradni. Ismét hangsúlyozta, hogy Magyarországon harmincféle eszközzel támogatják a családokat a gyermekvárás vagy a gyermeknevelés idején.

Az esemény utolsó előadója a karok és lábak nélkül született Nick Vujicic volt, aki feleségével négy közös gyermeket nevel. Közös imában kérte Isten áldását Magyarországra, annak vezetőire, a magyar családokra és minden keresztény hívőre. Közös megoldási javaslatok hangzottak el a családok viszonyának javítására, és 12 pontban fogalmazták meg, hogy mit kívánnak a családok. Láthattuk, hogy Fülep Lajos református lelkipásztornak a két világháború között elhangzott gondolata ma is él: A nemzet létének alapja a család.

A Polgári Kisgazdák már csupán az Isten, Haza, Család jelszavaik alapján is mindig

támogatták, a jövőben is támogatni fogják a családbarát intézkedéseket.

Rövid gondolataimat hadd zárjam Novák Katalin szavaival:

Isten éltesse a családokat!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő