Dr. Bakos Zoltán: 2023-ban is 2 X 1 % !

stszamado.hu

Hűséges olvasóim talán már hiányolták is, hogy az idei évben még  egyetlen alkalommal sem írtam az adóból felajánlható 2X1 %-ról, de igyekszem pótolni ezt a hiányosságot, hiszen még bőven nincs elkésve senki.

Gondolom mára már köztudott, hogy a személyi jövedelemadó 1 %-át bárki  felajánlhatja a arra jogosult civil szervezet javára, míg további 1 %-át  egyházi célra.  / Arra nincs  mód, hogy egyetlen szerv kapjon 2 %-ot ! /

Az adóhatóság évente összegzi, hogy mennyi felajánlás érkezett, és  átutalja a kedvezményezettek részére   ezt az összeget.

Vannak olyan állami támogatások, melyek mértéke ezen felajánlások számától, összegétől függ.

Ezt a pénzt a jogosultak működési célokra, illetve alapfeladataik megvalósítására fordíthatják.

Minden téma kapcsán unos-untalanig ismételgetjük, hogy nem csupán az egyéneknek, de az egyházaknak és a civil szervezeteknek is megnehezült a létük: a növekvő energiaárak, a különféle termékek árainak felfelé  ívelése, és a rászorulók körének emelkedése / például menekültek ellátása! / nagy és költséges feladat.

A egyén részéről csupán pár percet vesz igénybe, hogy az adóbevallás elkészítésekor, de akár bármikor, a bevallási határidő végéig / ! / megtegye nyilatkozatát.

Mindezek tükrében  kérem az  összes jó szándékú Polgári Kisgazdát, de természetesen minden adózó magyar honfitársamat is, hogy ne feledkezzék meg az egy százalékokról, mert a legcsekélyebb összeg is  – a többi felajánlással együtt –  létfontosságú  az áldásos munkát végző szervezeteknek!

Dr. Bakos Zoltán, KPE szakértő