Dörgő ég és talaj menti fagy: nem sok jóra számíthatunk a hétvégén

Fotó MTI, Sóki Tamás

Erős lehűléssel és viharos idővel köszönt be a hétvége.

 

Pénteken túlnyomóan napos idő várható jellemzően kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz, és élénk, északias szélre is csak a Dunától keletre kell számítani. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 2 és 8 fok között alakul, de elsősorban az északi völgyekben, illetve helyenként a Duna-Tisza közén gyengén fagyhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 20 és 23 fok között valószínű, de az északkeleti határvidéken kissé hűvösebb lehet.

Szombat éjszaka még csak a Dunántúlon, napközben már keletebbre is felhős idő valószínű, az ország nagy részén csak rövidebb vagy szűrt napsütés várható. A Dunántúlon és esetleg az északi megyékben lehet gyenge eső, majd késő este az érkező fronthoz kötődve a Kisalföldön már zivatarok is kialakulhatnak. Késő estig többnyire mérsékelt, délies szélre számíthatunk, ezt követően viszont északnyugaton már viharossá fokozódhat az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten, az északi völgyekben néhol gyengén fagyhat, illetve talaj menti fagy nagyobb területen is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 24 fok között várható, délnyugaton lesz a melegebb.

Vasárnap éjjel és reggel zárt felhőzet vonul át az ország fölött esővel, de az ég is döröghet. Reggeltől északnyugat felől csökkenni kezd a felhőzet, szűnik a csapadék. A déli óráktól a gomolyfelhős, napos időben már csak helyenként valószínű zápor. Az északnyugati, északi szelet erős, a Dunántúl egy részein főként éjjel viharos lökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható.

Forrás: femina.hu