Donald Tuskot választották az Európai Néppárt elnökének

A kép forrása: szeged.hu

Donald Tusk volt lengyel miniszterelnököt, az Európai Tanács leköszönő elnökét választotta meg elnökének az Európai Néppárt (EPP) szerda esi tisztújító kongresszusán, Zágrábban. A lengyel politikus azt ígérte, az EPP elnökeként harcolni fog a populizmust ellenző szavazók voksaiért. Mint mondta, öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. „Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség” – hangoztatta.

A Népszava azt írja: Donald Tusk neveket nem említett beszédében, de néha mintha Orbán Viktorról beszélt volna, szavai pedig azért is fontosak, mert komoly beleszólása lesz abba, hogy a Fidesz a pártcsalád tagja maradhat-e. Tusk úgy fogalmazott: „semmi esetre sem engedhetjük meg, hogy a biztonságot és a rendet kisajátítsák a politikai populisták, manipulátorok és autokraták, akik azt akarják elhitetni az emberekkel, hogy a szabadság nem összeegyeztethető a biztonsággal. Hogy a határok és országok védelme nem összeegyeztethető a liberális demokráciával, a hatékony kormányzás pedig a jogállamisággal”, és hozzátette: „aki ezt képtelen elfogadni, az de facto kizárja magát a családunkból”.

A KDNP azt reméli, hogy amennyiben az Európai Néppártnak (EPP) új vezetése lesz, akkor többet fog foglalkozni az európai sorskérdésekkel és kevesebbet a belső vitákkal, ezért óvatos bizakodással állnak az új vezetéshez – mondta Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő szerdán Zágrábban az EPP tisztújító kongresszusának első napján.

Az Európai Néppárt (EPP) háromtagú értékelő bizottsága előreláthatólag a jövő év elején, leghamarabb január, legkésőbb február első napjaiban teszi közzé ajánlásait arról, hogy a Fidesz maradhat-e a pártcsaládban – tudta meg a Népszava az EPP zágrábi kongresszusán. Január 15-én tart ülést a néppárt politikai gyűlése, és ha addigra kész a „bölcsek” beszámolója, akkor már ezen dönthetnek a magyar párt sorsáról.

Amennyiben nem lesz kész a jelentés, akkor februári tanácskozásra marad a döntés. MTI, NEPSZAVA.HU