Donald Tusk: Amíg én vagyok EPP elnöke, addig a Fidesz nem térhet vissza a Néppártba

Fotó EPP

„Semmi nem változott Budapesten. Nem látszik változás sem a demokratikus alapértékek, sem a jogállamiság, sem a szólásszabadság területén, semmiben, amivel kapcsolatban korábban aggodalmunkat fejeztük ki. Semmi nem változott, ezért, amíg én vagyok az Európai Néppárt elnöke, addig a Fidesz nem térhet vissza a Néppártba” – jelentette ki az RTL Klub híradójának Donald Tusk, a Néppárt elnöke. Mint fogalmazott: „nem tárgyalásokon fog eldőlni, hogy a Fidesz jövője a Néppártban, vagy a Néppárton kívül van. Mert, ahogy mondtam, nem kötök kompromisszumot, nem engedek az értékeinkből”.

Varga Judit igazságügyi miniszter előzőleg kedden Brüsszelben Didier Reynders igazságügyért felelős uniós biztossal egyeztetett, majd azt írta Facebook-oldalán: „a való konstruktív találkozón természetesen érintettük a jogállamiság kérdését, mint örökzöld brüsszeli témát. Sokadjára cáfoltam tételesen a magyar jogrendszert érintő jól ismert vádakat. Abban egyetértettünk, hogy miben nem értünk egyet”. Varga Judit azt is írta: „a Fideszt az egyik legnagyobb európai, a német egység kancellárja, Helmut Kohl hívta meg a Néppártba.

Minket többek között Helmut Kohl öröksége is kötelez, hogy következetesen kiálljunk a belépésünkkor a Néppárt által képviselt keresztény értékek mellett. Továbbra is a szabad, demokratikus, konzervatív Európáért dolgozunk. Mi tudjuk, merre tartunk. Reméljük, a Néppárt is mielőbb visszatalál a helyes irányba”. ATV.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ

A Fidesz már többször kinyilvánította, hogy a saját politikai sorsáról maga kíván dönteni. (kpe)