Donald Trump szerint “úgy tűnik”, hogy Irán áll a szaúdi támadás hátterében / Emelkedett az olaj ára

Aggodalommal figyeljük a Közel-Keleti eseményeket, különösen az időnként fenyegető nyilatkozatokat. Bizonyítékok nélkül, puszta feltevésből egyetlen államot sem lehet felelősnek kimondani terrortámadásokért, vagy katonai jellegű akciókért. A híreket figyelő kisgazdák tudják, hogy Jemenben külföldi csapatok, külföldi légierő bevetésével háború folyik. Nagyon reméljük, hogy a világ sorsáért felelős politikusok a nyilatkozataiktól függetlenül megfontolt döntéseket hoznak. (kpe)

„Úgy tűnik, hogy Irán áll a szaúdi olajmezők elleni támadás hátterében, de biztosan még nem állítanám” – fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális Irodájában, ahol a bahreini trónörökös társaságában nyilatkozott az újságíróknak. Az amerikai elnök ugyanakkor kijelentette, „nagyon közel állnak” annak megállapításához, hogy ki a felelős a támadásért. „Ezt teljes bizonyossággal akarjuk megállapítani” – mondta. Trump leszögezte: az Egyesült Államok nem akar háborút Iránnal, bár felkészül, és megvan erre a katonai képessége. „A mienk a legerősebb haderő a világon” – szögezte le. Korábban egy Twitter-bejegyzésben az amerikai elnök kijelentette: az amerikai kormány „csőre töltve” készen áll a válaszadásra a Szaúd-Arábia elleni támadások után. A támadást a jemeni húszi lázadók vállalták magukra, de Washington szerint Irán állt a háttérben. Az iráni külügyminiszter vasárnap a Twitteren határozottan cáfolta ezt.

Eközben jelentősen megemelkedtek az olajárak a hétfői piaci nyitáskor a szaúdi Aramco cég létesítményei ellen a hét végén végrehajtott dróntámadások után, amelyek miatt a szaúdi olajkitermelés átmenetileg több mint a felére csökkent.

MTI