Donald Trump: Orbán Viktor jó munkát végez az országa biztonságának megőrzésében / Orbán Viktor: Az amerikai elnökkel több területen megerősítettük a szövetségesi kapcsolatokat

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

Orbán Viktor miniszterelnök jó munkát végez Magyarország biztonságának megőrzésében – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a washingtoni Fehér Házban, ahol a magyar kormányfőt fogadta munkalátogatáson. Úgy fogalmazott, hogy a magyar miniszterelnököt egész Európában tisztelik. Kiemelte: Magyarország büszke és jó tagja a NATO-nak. Az amerikai elnök méltatta azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen. Leszögezte, hogy ez a jelenség Európában óriási problémát okoz, és az egyes országok különbözőképpen igyekeznek megbirkózni vele.

A magyar kormányfő szigorú ember, de nagy tisztelet övezi – hangoztatta Donald Trump.

A találkozó jóval hosszabb ideig tartott, mint tervezték, és egy szűk körű megbeszéléssel kezdődött, amelyen Donald Trump és Orbán Viktor mellett részt vett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és John Bolton, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. A szűk körű megbeszélést plenáris tanácskozás követte. A találkozó előtt Orbán Viktor beírt a Fehér Ház emlékkönyvébe.

Washington, 2019. május 13.
Orbán Viktor miniszterelnök, Donald Trump amerikai elnök vendége találkozójukon beír a vendégkönyvbe a washingtoni Fehér Ház Roosevelt-termében 2019. május 13-án.
MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor a sajtó előtt tett nyilatkozatában megköszönte az amerikai elnöknek a meghívást. Látogatásának fő céljaként az Egyesült Államok és Magyarország közti stratégiai szövetség kiterjesztését emelte ki. Hangsúlyozta, hogy a két ország számos fontos területen hasonló erőfeszítéseket tesz, és a közös témák közül kiemelte az illegális bevándorlást, a terrorizmus elleni harcot és a keresztény közösségek védelme érdekében tett lépéseket. A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangoztatta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik. Emlékeztetett: a nép több alkalommal ezt a kormányt választotta meg, és kijelentette, örömmel tesznek eleget ennek a feladatnak. A közmédiának nyilatkozva a kormányfő úgy fogalmazott: az amerikai elnökkel tartott találkozón számos fontos területen megerősítették a szövetségesi kapcsolatokat. Orbán Viktor emlékeztetett: utoljára 18 évvel ezelőtt járt az amerikai elnöki hivatalban munkamegbeszélésen. „Éreztem a különbséget, (.) most másfajta vezetés, célratörőbb politika érvényesül” – fogalmazott.

Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője: Orbán Viktor és Donald Trump washingtoni találkozójával kapcsolatban sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország és az Egyesült Államok szövetséges országok, és a gazdasági, valamint a katonai együttműködésen túl az elmúlt időszakban a politikai kapcsolat is sokat javult, ami üdvözlendő fejlemény. Magyarország és az Egyesült Államok egyaránt fontosnak tartja a határok védelmét – hangsúlyozta, kijelentve: „egy fontos közös alapról indíthatnak a tárgyalófelek”. (Forrás: MTI)