Donald Trump és a NATO

A kép illusztráció. - A kép forrása: komlomedia.hu

Donald Trump (a fölső szövegközi képen) amerikai elnök ismét a NATO-tagországokat bírálta a szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozó előtt, mert szerinte nem költenek eleget a saját védelmükre.

 

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke (a középső szövegközi képen) szerint az Egyesült Államoknak nincs és nem is lesz jobb szövetségese Európánál.

Jens Stoltenberg (az alsó szövegközi képen), mint a NATO- főtitkára leszögezte, hogy az európai tagállamok és Kanada védelmi kiadások növelésére vonatkozó elhatározása nem az Egyesült Államok kedvéért vagy kérésére történt. A védelmi kiadásokról szóló megállapodásról saját védelmük fokozása érdekében döntöttek, a biztonságot veszélyeztető kockázatok növekedése miatt. Stoltenberg tájékoztatása szerint nyolc tagország – az Egyesült Államok mellett Észtország, Görögország, Nagy-Britannia, Lettország, Litvánia, Lengyelország és Románia – várhatóan már idén teljesíti azt a 2024-ig szóló célkitűzést, amely szerint a tagállamok bruttó hazai termékük két százalékát a védelmi kiadásokra fordítják. A főtitkár elismerte, hogy az európai szövetségesek és az Egyesült Államok között feszültséget okoz a védelmi kiadások kérdése, de hozzátette, a nézeteltérések ellenére NATO továbbra is a transzatlanti biztonság sarokköve marad. Donald Trump korábban többször bírálta a NATO-tagországokat, mert szerinte nem költenek eleget a saját védelmükre. „Megmondom a NATO-nak, hogy muszáj elkezdeni a számlák fizetését, az Egyesült Államok nem fog mindenről gondoskodni”– mondta az amerikai elnök múlt héten a montanai Great Fallsban tartott nagygyűlésén. Levélben is figyelmeztette az Egyesült Államok egyes NATO-szövetségeseit, hogy nem teljesítették befizetési kötelezettségeiket. Hétfő reggel közzétett twitter – bejegyzésében az elnök ismételten hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden más országnál többet költ a NATO-ra. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke határozottan bírálta az amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját. „Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli” – szólított fel Tusk az EU-NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után.  Megállapodtak a két szervezet, az EU és a NATO közötti együttműködés további erősítéséről. Mint írták, a változó biztonsági kihívásokkal szemben továbbra is kulcsfontosságú a közös munka, illetve annak mélyítése egyebek mellett a katonai mobilitás, a hibrid- és kiber fenyegetések, a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus elleni harc területén, ahogyan a menekült- és migránsválság kezelésében is. A kétnapos NATO-csúcstalálkozóra 55 nemzeti delegációt várnak, 29 ország állam-, illetve kormányfőjét, köztük Donald Trump amerikai elnököt. Mintegy, 2400 rendőrt és ezer katonát mozgósítanak a találkozó biztonságának garantálására. (Forrás. infostart/MTI/EPA – A fölső szövegközi képen: Donald Trump, az USA elnöke. – A kép forrása: Europress – Getty Images. – A középső szövegközi képen: Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. – A kép forrása: karpatinfo.net – Az alsó képen: Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. – A kép forrása: youtub.com)