Dobri Lajos értesítése alapján: Szállításra készek Surdon a földlabdás fenyők

Fotó Magyar Nemzet

Változatlanul a nordmann a favorit, de a kereskedők attól tartanak, idén visszafogottabb lesz a kereslet.

Megkezdődött a karácsonyfának szánt fenyők kitermelése a Zala megyei Surdon. A karácsonyt ékesítő legtöbb tűlevelű fát idén is a Nagykanizsa közeli település ültetvényeiről szállítják a nagyvárosi piacokra – írja a Magyar Nemzet.

– A földlabdások már a hét végén kamionra kerülhetnek, de nem kell sokat várni a nordmann-, az ezüst- és a lucfenyő-szállítmányok indítására sem – jelezte lapunknak Kanász János, Surd község polgármestere. A faluban alig van olyan család, amely ne foglalkozna karácsonyfának való fenyő termelésével, az ország 1,5-2 millió, kivágásra váró örökzöldjéből évi 800 ezer a surdi termelőktől kerül a vásárlókhoz.

Mint a fenyőfa-neveléssel is foglalkozó településvezetőtől megtudtuk, töretlen a nordmann népszerűsége, ám az utóbbi két-három évben a városi vásárlók körében az illatos lucfenyő is trendi lett. A nordmann elsősorban annak köszönheti kedveltségét, hogy levelei nem szúrósak, frissességét pedig tovább megőrzi, mint az ezüst- vagy a lucfenyő. Az ára pedig azért borsosabb, mert a vásárlónak a fa felnevelésére szánt időt is meg kell fizetnie.

A fenyőárak előreláthatóan idén sem változnak, a múlt évihez hasonlóan a lucfenyőért méterenként három-, az ezüst- és a nordmann fáért ötezer forintot kérnek majd. Kérdésünkre, hogy a koronavírus-járvány befolyásolja-e a karácsonyfának szánt fenyők iránti keresletet, azt válaszolta: bizonytalanok a kereskedők az igényeket illetően, ezért a szokottnál kevesebbet rendelnek. – Egyébként fenyőfából idén sem lesz hiány. Ha valahol elfogy, lesz honnan rendelni – hangsúlyozta a surdi polgármester

agrotrend.hu / Magyar Nemzet