Disznótor Szolnokon

Készülnek az ízletes mangalica-falatok a szolonoki Hild téren. - A kép forrása: szoljon.hu

Szolnok belvárosában, a Hild téren a „disznóságoknál” hosszú sor állt, de a sütiknél is várakozni kellett egy kicsit, a legtöbben a friss, házi finom falatok miatt látogattak ki ide, vasárnap.

A hentes és mészáros mester fáradságot nem kímélő munkájának az eredménye a tányérra került ízletes sertés-falatok. – A kép forrása. receptmuhely.hu

Igazi disznótoros hangulat és persze a vele járó finomságok várták a szolnoki Hild térre látogatókat vasárnap délelőtt és kora délután. A hideg téli levegő megtelt a gőzölgő pecsenye illatával, aki csak elsétált mellette, muszáj volt megkóstolnia, nem is beszélve a töltött káposztáról. De az édesszájúak sem csalódtak a felhozatalban, házi rétesek, kalácsok, egyéb sütemények is sorakoztak az asztalokon. A friss finomságokon kívül különböző kézműves termékeket is kínáltak a téren a megye őstermelői: házi lekvárokat, szörpöket, mézet, őrölt paprikát, homoktövis préslét és még sok-sok házi csodát. A kézzel készített művészi alkotások sem maradtak el, fonott kosarak, kézműves szappanok, ékszerek ugyanúgy helyet kaptak az asztalokon. (Forrás: szoljon.hu)

Fekete Ferenc, a Polgári Kisgazda Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: szoljon.hu

Fekete Ferenc, a Polgári Kisgazda Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének az elnöke: A Polgári Kisgazdák kiemelik a népi kultúrában gyökerező, helyi kézműves termékek jelentőségét. A kistelepüléseken a jövedelem szerzés egyik forrása ez, a hagyományaink és értékeink megőrzése mellett. Fontos azt is aláhúzni, hogy a helyi kézműves élelmiszerek és iparcikkek között akad jó néhány prémium-termék is, amely nem csak a hazai piacon, de külföldön is keresett lehet. A Magyarországra látogató vendégek közül is sokan keresik ezeket a termékeket. Gyakori a kézműves füstölt árukat, hagyma- és paprikafüzéreket, mézet, pálinkát, füstölt-sajt készítményeket, házi szőtteseket, fonott kosarakat és még sok minden értéket szívesen vásárló, külföldről hozzánk érkező turista. A Polgári Kisgazdák minden erejükkel segíteni kívánják a kistelepüléseken élők ez irányú boldogulását is. (KPE)