Diplomáciai nagyhét

Fotó Orbán Viktor Facebook oldala

Megerősíthetik Magyarország energiabiztonságát az Azerbajdzsánnal, Türkmenisztánnal és Törökországgal kötött megállapodások. Elemzők arra hívják fel a figyelmet, hogy Magyarország így a jövőben a lehető legtöbb helyről, és a lehető legtöbb útvonalon képes tud majd gázt beszerezni.

A Török Áramlat vezetéket két éve adták át, és azóta a gázkereskedelem legfontosabb vezetékévé vált Magyarország számára. Itt érkezik ugyanis az orosz nyersanyag többsége, mintegy 3,5 milliárd köbméter. A határkeresztező vezetékrendszer fontossága a jövőben még jobban felértékelődhet.

A hétvégi diplomáciai nagyüzem ideje alatt ugyanis több energetikai együttműködés is született új gázbeszerzésekről. Mindegyik esetében az alapanyagot a Török Áramlaton keresztül szállítják.

Magyarország és Azerbajdzsán között például létrejött a fizikai földgázszállítási kapcsolat azzal, hogy megegyeztek 50 millió köbméternyi azeri gáz itthoni tárolásáról. Ez az első lépés abban a folyamatban, amelynek eredményeként idén százmillió, a jövőben pedig egymilliárd köbméternyi nyersanyag érkezhet a dél-kaukázusi országból évente

Hamarosan egy új helyszínről, Törökországból is elindulhat a földgáz szállítása, miután a két ország gázkereskedelemmel foglalkozó cégei megállapodtak 275 millió köbméternyi gáz jövő évi vásárlásáról. A külgazdasági és külügyminiszter fontosnak nevezte a megállapodást.

„Új dimenzióba kerül az energetikai együttműködésünk, mert amellett, hogy Törökország egyre fontosabb tranzitszerepet játszik Magyarország földgázellátásának biztonsága tekintetében, úgy új elemként immáron forrásországgá is válik” – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A török nyersanyag, mint ahogy várhatóan majd a türkmenisztáni gáz is a Török Áramlaton keresztül érkezik Európába, és ezen belül Magyarországra. Szakértők szerint a türk gáznak óriási a jelentősége, hiszen a közép-ázsiai ország jelentheti a megoldást az európai földgázellátási problémákra, itt található ugyanis a világ egyik legnagyobb földgázkészlete.

Magyarországnak politikai megállapodása van arról, hogy az Európába irányuló jövőbeli türkmén földgázexport egyik célországa hazánk legyen.

Nagyon fontos az is, hogy ha Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást, mint ahogy ezt már lebegteti is, akkor az így kieső hozzávetőleg egymilliárd köbméternyi gáz szállítását Szerbia biztosítja majd.

A megállapodásoknak több jelentősége is van, egyrészt megerősíthetik Magyarország jelenlegi ellátásbiztonságát. Másrészt, hozzájárulhatnak ahhoz, hogy hazánk a későbbiekben a lehető legtöbb helyről, a lehető legtöbb útvonalon képes legyen gázt beszerezni. Erről a Századvég elemzője beszélt, aki hozzátette, hogy a megállapodásokban szereplő számok kicsiknek tűnhetnek Magyarország évi 9 milliárd köbméteres fogyasztásához képest, de mégis nagyon fontosak.

„Ezeknek a gázmegállapodásoknak a jellemző folyamata egy politikai megállapodással kezdődik, ahol a két ország vezető politikusai leütik azt, hogy a következőkben elindul az együttműködés. Ez után az országok vállalatai azok, amelyek elkezdenek tárgyalni, és ezeket a tárgyalásokat és megállapodásokat tipikusan egy kisebb volumenű szerződés, egy kisebb volumenű szállítás követi, ami megágyazhat a későbbi nagyobb volumenű szállításoknak” – magyarázta Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője.

Így szinte biztos, hogy a török, az azeri és a türkmenisztáni gázszállítás is jelentősen növekszik majd. Ez azért is fontos, mert így garantálni lehet az ország energiabiztonságát, a több forrásból beszerzett nyersanyag pedig versenyre kényszeríti a beszállítókat – így a Gazpromot is –, ami lefelé szoríthatja az árakat.

Forrás: hirado.hu