Die Presse: Sztálin sikeresebb, mint Putyin

Forrás: MTI

Az osztrák lapban megjelent írás szerint ez azért lehet, mert az egykori pártfőtitkár sokkal tehetségesebb volt a jelenlegi orosz elnöknél. Bár van hasonlóság Putyin és Sztálin között, kettejüket mégsem lehet egy lapon említeni, mert az utóbbi sokkal sikeresebb volt, ennek megfelelően a mai napig népszerű – nyilatkozta Simon Sebag Montefiore brit történész.

A Die Presse által közölt vélemény szerint a generalisszimusznak azért van jelenleg is kultusza, mert sikereket aratott, birodalmat hozott létre, dicsőség fűződött a nevéhez. Még akkor is, ha közben a fő felelősséget viselte a terrorért.

A brit történész szerint Sztálin iparosította az országot, majd nukleáris szuperhatalommá tette a Szovjetuniót.

Egy ideológiát képviselt, ami azonban a mostani utódjáról nem mondható el.

Vlagyimir Putyinnak az internet és a tévé jóvoltából a zsarnokság olyan eszközei állnak a rendelkezésére, amiről Sztálin még csak nem is álmodhatott, ám valószínűleg sokkal kevésbé tehetséges.

Viszont mivel a háború alighanem kiélezi Oroszországban a belső ellentéteket, így Putyin egyre inkább folyamodni fog a nagy előd módszereihez és retorikájához. De a történész szerint olyan tömegelnyomás nem várható, mint amilyen 1937-ben kezdődött. A biztonsági szolgálatok azonban máris egyre befolyásosabbak.

A történész véleménye az orosz-ukrán háborúról

Simon Sebag Montefiore meglátása szerint amennyiben Putyin alulmarad Ukrajnával szemben, egészen új ország jöhet létre: egy szokványos nemzetállam.

Kijev azonban csak megfelelő nyugati segítséggel győzhet,

és a liberális demokrácia is csak akkor képzelhető el ukrán földön, ha az EU és az USA támogatja az újjáépítést. Az ukránok sikere egyfajta államcsínyt vonna maga után Putyin ellen. Utána viszont kaotikus idők jönnek.

Ellenben ha patthelyzet alakul ki, akkor időről időre ismét kirobbannak a harcok. Ukrajna felfegyverzett háborús demokrácia lesz, egy európai Izrael. Viszont ha az oroszok győznek, akkor az elnök élete végéig hatalmon marad. Ám ha a nyugati szövetségesek csapatokat küldenek, akkor itt a 3. világháború, az maga a katasztrófa. Ezért el kell látni minden lehetséges hadfelszereléssel az ukrán egységeket.

Forrás. mandiner.hu

https://mandiner.hu/cikk/20230328_die_presse_vlagyimir_putyin_kulfold_oroszorszag_ukrajna_orosz_ukran_haboru