Deutsch: Kereszténydemokrata irányba mozdul el az EPP / Orbán: Stubb ragalmai nem ronthatják el a kiváló magyar-finn kapcsolatokat

Forrás MTI, Koszticsák Szilárd

Az EPP egyértelműen és markánsan kereszténydemokrata irányba, a Fidesz-KDNP által is képviselt irányba mozdul el – mondta Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a közmédiának az EPP kongresszusa előtt tegnap Helsinkiben. Kiemelte: a jogállamiság kérdésével foglalkozó határozattervezet is szerepelt annak a délelőtti tanácskozásnak a napirendjén, ahol a néppárthoz tartozó pártok képviselői tekintették át a benyújtott módosító javaslatokat. Elfogadták azt a Fidesz által is képviselt módosító javaslatot, amelynek eredményeként kikerült a liberális demokrácia értékeire való hivatkozás a dokumentumból, és a „kereszténydemokrácia értékei” megfogalmazás szerepel a szövegben – magyarázta. A képviselő úgy vélte, ez jelentős elmozdulás a néppárton belül a kereszténydemokrata értékek érvényesülése tekintetében. Deutsch Tamás az Index EUrologus blogjának arról is beszélt, nem érzi úgy, hogy a határozat elfogadásával, vagy Manfred Weber frakcióvezető korábbi kritikája miatt nyomás nehezedne a magyar kormányra, hogy a CEU-val és a civil szervezetekkel szemben tanúsított hozzáállásán változtasson. „Nincs egyetlenegy olyan szava, mondata, gondolata sem ennek az elfogadott szövegnek, amit ne éreznénk a sajátunknak – hangsúlyozta.

Sikerült elérni, hogy az EPP kongresszusán elfogadott határozat szövegébe bekerüljön, hogy a demográfiai kihívásokra az elsődleges megoldást nem a migráció jelenti, hanem családközpontú politikákat kell folytatni – mondta Novák Katalin a közmédiának tegnap Helsinkiben. Az államtitkár kifejtette: olyan határozati javaslatot fogadtak el a kongresszuson, amely a gazdasági növekedésről szól, és ennek szövegébe beletettek egy utalást az európai demográfiai válságra, és azt is, hogy ebből a kiutat a családközpontú politikák jelentik.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a magyar kormányfő tegnap Juha Sipila finn miniszterelnökkel is tárgyalt Helsinkiben. A megbeszélésen Orbán Viktor biztosította a finn kormányfőt, hogy „Alexander Stubb Magyarországgal szembeni rágalmai nem ronthatják el a kiváló magyar-finn kapcsolatokat” – mondta Havasi Bertalan. A 444.hu hozzáteszi: Juha Sipila a találkozó után arról posztolt Twitterére, hogy konstruktív megbeszélést folytatott Orbánnal. Hangsúlyozta: Finnország számára a jogállamiság alapvető európai uniós-érték.

„A Kokoomus készen áll arra, hogy megvitassuk a Fidesz helyét az EPP-ben. További hat párt támogatására van még szükség” – a 444.hu beszámolója szerint ezt írta ki Twitter-oldalára a finn kereszténydemokrata párt a tegnap megkezdődött EPP-kongresszus alkalmából. „Orbán Viktornak meg kell változtatnia a véleményét, és fel kell vállalnia az európai értékeket. Ha erre nem hajlandó és illiberalizmusról beszél, akkor a néppártnak és Orbánnak nincs miről beszélnie egymással” – jelentette ki a PestiSrácok.hu kérdésére Alexander Stubb korábbi finn miniszterelnök.

„Nem Orbán Viktor ellen vagyok, sőt, hídépítőként tekintek magamra, a Fideszt is a fedélzeten szeretném tartani, tárgyalni hívom Orbán Viktort, és egyáltalán nem szeretném őt kitenni az Európai Néppártból” – mondta a PestiSrácok.hu-nak nyilatkozva Manfred Weber, az EPP-frakcióvezetője.

Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője nem kedvelte meg Orbán Viktor magyar kormányfőt, azonban a Fidesz szavazatai nélkül aligha ülhet be Jean-Claude Juncker székébe – nyilatkozta az atv.hu-nak az egyik brüsszeli fideszes forrása arra reagálva, hogy a német politikus szerint nem akarják kizárni a magyar kormánypártot az EPP-ből. Hozzátette: Weber alapvetően nem akarta azt, hogy a kizárás ügye „elvigye a show-t” a csúcsjelölt választásról Helsinkiben. A megszólaló fideszesek biztosnak vették, hogy Weber lesz az EPP-csúcsjelöltje, az atv.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy soraik között az elmúlt időszakban egyre inkább azt lehet hallani, hogy jövő májusban az Európai Bizottság elnökéről szóló választáson mégis a finn Alexander Stubbnak lesz nagyobb esélye a poszt elnyerésére. A lap informátorai arról is beszéltek, hogy ugyan a kormányfő „rendre elmondja, hogy erős Néppártban érdekelt, a Fideszben arról suttognak, hogy az asztalon ott van az a kártya is, amit úgy hívnak, hogy Közép-Európa-frakció”. MTI, 444.HU, PESTISRACOK.HU, ATV.HU, INDEX.HU