December a házi-kertben

Fotó: 123RF

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák megbeszélték az esztendő hátralévő napjainak kerti teendőit. Balatonfüred a kertek és a szőlő, valamint a bor városa. A település a Bakony déli-vonulatának tóparti napsütéses lejtőjén terül el, kiváló kilátással a Balaton keleti-medencéjére és a kertészkedéshez ideális mikroklímával.

Itt az ideje a szőlőtőkék bakhátakkal történő betakarásának, amit a házi kertben kapával, nagyobb, de hagyományosan telepített szőlőben lóvontatású ekével, árutermelő ültetvényben pedig kertészeti kis-traktorral vonatott egy ekefejjel felszerelt talajforgató eszközzel érdemes elvégezni.

A falevél és kerti hulladék számára legjobb ha azokat beássuk a talajba, az a tél folyamán elkorhadva humusszal gazdagítja talajt. Fontos azonban, hogy a talaj nitrogéntartalmának laboratóriumi meghatározása után, márciusban egészítsük ki a talaj nitrogén-készletét a termesztett növények által igényelt szintre. A növényi eredetű hulladék lebomlása ugyanis nitrogén-igényes folyamat, mert a cellulóz-bontó baktériumok nitrogénfogyasztók. Ma már a kiskerti nitrogén-meghatározásban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatóságai segítséget adnak a kis-termelők és a kertészkedők számára..

Itt az ideje a kiszáradt, elkorhadt fák, cserjék kivágásának, a besűrűsödött kert ritkításának, ami a hideg hónapok napsütéses napjain kényelmesen elvégezhető feladat.

A lombkorona fölösleges ágainak eltávolítása után, a kiszárított faanyag tűzi-faként remekül hasznosítható. Ilyenkor érdemes eltávolítani a közlekedést akadályozó ágakat, gallyakat, az elszáradt faágakat is.

A fafűrész munkája után a növényeken maradó sebfelületeket mindig kezeljük sebvédő anyaggal a nyálkagomba- és baktérium-fertőzések elkerülése érdekében. A gallyazásnál ne hagyjunk fölösleges ág-csonkokat, mert ezek korhadáshoz és odvak kialakulásához vezet.

A hideg a frissen ültetett növényeket megviselheti az első tél hidegebb időjárása, mely ellen levél, vagy fűnyesedék tő-takarással tudunk védekezni. Ha van komposztunk szórjunk egy-két lapáttal a zöld hulladékra, ha nincs, a termőföld is megfelelő.

A télen is élettevékenységet folytató, fagyérzékeny örökzöld, fiatal cserjéink köré építsünk védősátrat nádból és töltsük fel szalmával, lombbal így megóvhatjuk a túl sok napfénytől, a fagytól és az ónos-esőtől is.

Őzek, vaddisznók és nyulak a fák törzseit, hajtásait megrághatják. A növények védelmére lehet nádfonatot, dróthálót, vagy a kertészeti boltokban megvásárolható, erre a célra gyártott műanyag törzsvédőt használni, amellyel a törzset kell körbevenni.

A balatonfüredi Polgári Kisgazdák minden kedves olvasónak és polgári kisgazda társunknak áldott, békés és boldog adventi várakozást kívánnak. (Dr. Paál Sándor c. egyetemi docens, KPE Balatonfüred)