Dancsa Bálint értesítése alapján: Így védd meg a diót, ezt kell tudnod a téli metszésről, ötletek a gyomok ellen

Fotó: hirado.hu

Itt van a megoldás a dióburok-fúrólégy ellen; termessz otthon chilipaprikát; miért fontos a téli metszés, és mely növényeink számára hasznos? Az Agroinform.hu januári szakcikkeinek összefoglalója.

Ne mondj le a dióról! Itt van a megoldás a dióburok-fúrólégy ellen!
A csalitechnológia a dióültetvényekben is nagy segítség lehet, a kiskertben pedig maga a megváltás a nyugati dióburok-fúrólégy kártétele ellen.

Így védd meg növényeidet a hótól
Ha tél, akkor hó. Bár mostanában egyre ritkábban van jelen az életünkben, és ha esik is, akkor sem marad meg túl sokáig. Azonban megjelenése pillanatokon belül megbolygat mindent és mindenkit. Nem minden növénynek tesz jót. Eláruljuk, melyeket kell megóvnod tőle.

Bombabiztos ötletek a talaj termőképességének növelésére és a gyomok elfojtására
Napjainkban egyre több hazai termőterületen jelentkeznek a degradációs folyamatok (talajszerkezet romlása, talajtömörödés, szervasanyag-tartalom csökkenése, szikesedés stb.), és különböző mesterséges beavatkozásokkal a talaj leromlott állapotát próbáljuk javítani, mely idővel a termőhely termőképességének csökkenését eredményezi. Ha kicsiben is, de érdemes elgondolkodni a talajtakaró anyagok használatán, mellyel rövid és hosszú távon is kedvező eredményeket érhetünk el.

A koronavírusnál már bevált: robotizált UV-C fénykezelés lisztharmat ellen
Hiszen gyakorlatilag minden vírus, baktérium vagy élő sejt ellen beválik, amit csak elér. Az UV-C sugárzás a napfény egyik olyan összetevője, ami bármit sterilizál: a kórokozók vagy a sejtek ettől nem pusztulnak ugyan el, de önmaguk lemásolására már képtelenné válnak, és ennyi elég is.

Termessz otthon chilipaprikát!
Akár a kertedben, akár az otthonodban is tudsz chilipaprikát termeszteni. Azonban nagyon fontos, hogy tisztában legyél ennek a különleges növénynek a cseppet sem hétköznapi igényeivel, hogy könnyen boldogulj vele, és megfűszerezze az ételed és vele az életed is.

4+4 növény, amelyeket januárban kell elvetni
Bár még nagyon is itt a tél, már el lehet kezdeni némelyik növény elültetését. Fontos azonban, hogy tájékozódj, melyik növénynek mire van szüksége a fejlődéshez, és ezeket biztosítsd is számára, különben sajnos eredmény nélkül záródhat a vetés.

Kezdő kertész vagy? Ezzel a 4 zöldséggel vágj bele az otthoni veteményezésbe!
Az egészség mostanában még jobban felértékelődött, mint valaha. Emellett pedig az otthon könnyen elérhető élelmiszerek is jóval fontosabbá váltak, mint az eddigi életünk során. Sokan vágtak bele az otthoni kenyérsütésbe, és kezdték el igazán értékelni a saját kezük által előállított ételek jelentőségét. Vágj bele az otthoni veteményezésbe te is. Hidd el, igazán megéri!

A fekete retek aranyat ér! Termeszd te is!
A téli fekete retek nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Érdemes tavasszal vetned belőle, hogy rögtön kéznél legyen.

Ezt tedd, ha földlabdás fenyőt vásároltál karácsonyra!
A földlabdás fenyő kiültetésénél néhány fontos dolgot figyelembe kell venned, hogy a fád meg tudjon gyökeresedni és hosszú éveken át gyönyörködhess benne.

Zöldség a semmiből: 5 könnyen szaporítható növény bárkinek
A fel nem használt répavéggel vagy a kicsírázott krumplival elkezdheted a saját zöldségtermesztést. Nincs pluszköltség, csak óriási élmény, amikor kikel.

Hogyan lesz idén gyönyörű a gyeped?
A gyepápolás rengeteg tévhittel átszőtt téma. Éppen ezért akárhol olvasol róla, akárkit kérdezel, mást fog mondani. Szakértő segítségével igyekszünk leszámolni a tévhitekkel és egy jól átlátható rendszerbe foglalni az összes év közbeni teendőt. Cikkünk második részében pedig áttekintjük az öntözés szövevényes kérdéskörét, amivel nagyon sokat tehetsz a gyönyörű gyepért, de teljesen el is ronthatod vele azt. Végezetül a fűnyírás apró finomságaival tesszük fel a pontot az i-re.

A szennyvíziszap értékes anyagok tárháza – így használd a földeken
A szennyvíziszap-kezelés, – elhelyezés és -hasznosítás sokaknak ismeretlen terület. A NAK tájékoztatójából azonban sok minden kiderül.

Nem kelt ki a veteményem! Mit rontottam el?
Még néhány hét, és ha a talajfagy is felenged, elkezdhető a hidegtűrő zöldségfajok szabadföldi vetése. Vagyunk jó néhányan, kiknek kellemetlen emlékei vannak az elmúlt évekből a veteményekkel kapcsolatban, a várt zöldség nem vagy csak nagyon vontatottan, hosszú idő után és hiányosan kelt ki.

Most jött el a cikória hajtatásának ideje
A cikória kevéssé ismert, ám annál egészségesebb, téli zöldségféle. Itt az ideje a hajtatásának, és annak, hogy jobban megismerd.

Palántáznál? Eláruljuk, hogy kezdj bele
Ha minél gyorsabban szeretnéd megkóstolni a veteményesedben termett zöldségeket, már most kezdd el a palántázást.

Ugye nem feledkezel meg a téli metszésről?
A metszés nagyon hasznos kerti munka, azonban egyáltalán nem mindegy, hogy mikor és hogyan kerül rá sor. Ugyanis ami az egyik növénynek elengedhetetlen a bő terméshez és a túléléshez, az a másikat esetleg elpusztítja. Azonban ha kellő időben és mértékben végezzük, megalapozzuk a bőséges termést, és még a betegségek nagy részétől is meg tudjuk védeni a növényeinket. Így nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, miért fontos a téli metszés, és mely növényeink számára hasznos.

Trükkös és hatékony növényvédelem: így cselezi ki a rovarokat az azadirachtin
Az azadirachtin hatóanyag ma a rovarok elleni biológiai védekezés egyik legjelentősebb eszköze a kertészetekben. Habár kevesen tudják, de ezt a hagyományos termesztésbe is jól beilleszthető anyagot már 1968-ban izolálták a neemfa magjából, s azóta számos gazdálkodó mentőövévé vált.

Egykor dísznövények, ma már kiirthatatlan gyomok – kaukázusi medvetalp, selyemkóró, alkörmös
Ráadásul némelyik az egészségünket is veszélyezteti, a kaukázusi medvetalp például fekélyeket és súlyos égési sérüléseket okoz a bőrön.

Vajon túl késő már virághagymákat ültetni?
Ahhoz, hogy kora tavasszal virágba boruljon a kerted, érdemes már ősszel elültetni a hagymákat. De vajon mit tehetsz, ha erről megfeledkeztél?

10 teendő, amiket még gyorsan januárban végezz el a kertben!
Habár még nagyon is benne vagyunk a télben, néhány feladatot el kell végeznünk ahhoz, hogy felkészülten várhassuk a tavaszt, és kellemes tempóban kezdhessünk majd neki a tavaszi munkálatoknak, az ijedt kapkodás helyett.

Alattomos, fapusztító betegség: mit tegyünk, ha gyökérgolyvás gyümölcsfát találunk?
Az agrobaktériumos gyökérgolyvával (Agrobacterium tumefaciens) fertőzött gyümölcsfák napjai meg vannak számlálva, ráadásul a betegség elleni védekezés sem egyszerű. Lássuk, mit kell tudnunk erről az alattomos, fapusztító kórokozóról és mit tehetünk ellene.

Forrás: agroinform.hu