Dancsa Bálint értesítése alapján: A németség sorsát is megismerték a diákok Baján

Fotó femina.hu

A kiskassai, palkonyai, pécsdevecseri és újpetrei német önkormányzat támogatásával Bajára látogathattak a minap az Újpetrei Általános Iskola felső tagozatos diákjai, ahol megismerhették a magyarországi németek kezdetben nehéz, kihívásokkal teli, kalandos történetét.

A programban megtekintették a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központját, és a diákok végigmentek a magyarországi német kisebbség történetét bemutató tanösvényen. Megtekintették a hazai és nemzetközi adományokból épült Hoffnungnak (remény) keresztelt hajót, amelyhez hasonlók szállították három évszázaddal ezelőtt a német telepeseket Ulm környékéről Magyarországra, hogy a török háborúk után elnéptelenedett vidékeket kultúrájukkal és munkájukkal szebbé tegyék. A diákok a program keretében koszorút helyeztek el a II. világháború német és magyar nemzetiségű áldozatainak tiszteletére.

A kiránduláson szerzett ismeretek elősegítik az iskolában folyó német nemzetiségi és népismereti oktatás kiteljesedését, továbbá erősítik a tanulók empátiára való hajlamát.

Forrás: bama.hu, Zs. K.