Dancsa Bálint értesítése alapján: A mohácsi hagyományőrző Nepomuki-ünnepet később tartják meg

Forrás programturizmus.hu

 

A szervezők közlése szerint az eredeti időpontban, jövő hétvégén – a járványügyi szabályok miatt – nem tartják meg a sok ezer embert vonzó Nepomuki-ünnepséget, azonban később megrendezik. Azt viszont egyelőre nem tudni, mi lesz a júliusban esedékes Dunamenti Halfesztivál sorsa – írja a Mohácsi Újság.hu.

Ahogy végre enyhül a járvány, s ennek köszönhetően az óvintézkedések szigora is, egyre többekben merül fel a kérdés, vajon mi lesz a nyári városi nagyrendezvényekkel, amelyekre nemcsak Mohácsról, hanem közel s távolról is nagyon sokan készülnek, illetve készülnének.

„Békeidőben” ezekben a napokban már javában a Nepomuki-ünnepségre szokott készülni a város. Az eseményt tavaly a járvány miatt nem tudták megrendezni, azonban idén minden bizonnyal sor kerül a vízenjárók ünnepére, igaz, nem jövő hét végén, az eredeti időpontban.

Az MVR Programiroda lapunk érdeklődésére azt közölte, mivel az ilyen jellegű szabadtéri rendezvényeket, amelyekre nem tudják garantálni a szabályszerű beléptetést, egyelőre nem lehet megtartani. Viszont nem tettek le az ünnepélyről, vagyis idén nem marad el, a tervek szerint egy későbbi időpontban megrendezik.

A szervezők elmondták azt is, bíznak benne, hogy a mohácsi nyári szezon a június 19-én esedékes Tamburafesztivállal elkezdődhet.
Nagy kérdés ellenben, mi lesz a halfesztivállal. 2017-ben rendezte meg első saját fesztiválját, a Dunamenti Halfesztivált a Mohácsi Német Önkormányzat, amelyen a Duna mentén készített, hagyományos halételeket kívánták bemutatni.

A kezdetek óta hangsúlyozták, nem szeretnének semmiféle vetélkedésbe kezdeni a bajai halfőzővel, hiszen ott a helyi, azaz a bajai halászléről szól a program. A mohácsi fesztivál nevében pontosan azért szerepel, hogy „Dunamenti”, mert nem csak Mohácsról, hanem ténylegesen a Duna mentéről, tehát Győrtől kezdődően egészen Szerbiáig, Horvátországig terjedő szakaszról is érkeznek Mohácsra halfőző mesterek, akik a saját szokásaiknak, hagyományaiknak megfelelően készítik el az ételt.

Az elképzelés nagyon bejött, évről évre egyre többen vettek részt rajta főzőként, vendégként, az éjszakába nyúló mulatságtól hangos volt a város.
Sajnos tavaly ez a program is a járvány áldozatává vált, s ma még kérdéses, idén – július 17-én – sor kerülhet-e rá. Illés Richárd, a Mohácsi Német Önkormányzat képviselője lapunk érdeklődésére elmondta, bár nagyon szeretnék megtartani, egyelőre minden bizonytalan az eseménnyel kapcsolatban.

Ennek oka, hogy egyrészt nem tudják, milyen járvány­ügyi rendelkezések lesznek érvényben júliusban. Másrészt a szervezést, a szponzorokkal való tárgyalást, a fellépők meghívását nem lehet már sokáig halogatni, de az említett okok miatt erre még nem kerülhetett sor. Hozzátette, felmerült, hogy egy későbbi időpontban rendezzék meg a fesztivált, ám ezt elvetették, mert a nyár további hétvégéin a városban és a környékén a remények szerint lesz valamilyen egyéb, sok látogatót vonzó esemény, s nem szeretnék, hogy ütközzenek a programok.

Mivel az idő sürget, a szervezők várhatóan május közepén hozzák meg a végső döntést, megtartják-e vagy sem idén a fesztivált.

Forrás: bama.hu, Máté Balázs (Pécsi Újság)