Csütörtöki meghallgatásán nem szavazták meg Várhelyi Olivért, pótkérdésekre kell válaszolnia

Forrás: portfolio.hu

Írásbeli pótkérdéseket kap Várhelyi Olivér, ugyanis az EP-frakciók koordinátorai egyelőre nem tudtak megállapodni a csütörtökön meghallgatott magyar biztosjelölt kinevezésének jóváhagyásáról – jelentette be az EP szóvivője.

Jaume Duch a Twitteren azt közölte: a külügyi szakbizottság jövő hétfő déli határidőt tűzött ki a kérdések megválaszolására.
A szóvivő arról is beszámolt, hogy a francia Thierry Breton és a román Adina Valean megkapta a tárcájukban illetékes testületek jóváhagyását. Az EUObserver úgy tudja: a külügyi szakbizottság koordinátorainak szavazásán az Európai Néppárt és a kisebb frakciók ugyan támogatták a magyar jelöltet, de a szociáldemokraták, a Zöldek, a Renew Europe és az egységes baloldal nem, így nem volt meg a kétharmados többség. A Népszava információi szerint 30 képviselő szavazott igennel, 36 pedig nemmel.

Az előírásoknak megfelelően függetlenül kívánna dolgozni uniós biztosként, nem fogadna el utasítást egyetlen kormánytól sem, kizárólag az Európai Unió irányvonalát követné – jelentette ki meghallgatásán Várhelyi Olivér. A külügyi szakbizottság (AFET) brüsszeli ülésén a magyar biztosjelölt számos kérdést kapott a képviselőktől a magyar kormányhoz
fűződő kapcsolatára vonatkozólag, és ezekre reagálva többször is leszögezte, hogy mandátuma első napjától kezdve teljesen függetlenül, kollegiálisan kívánna dolgozni az Európai Bizottság tagjaként. Rámutatott, hogy új tisztségében az Európai Uniót kell képviselnie, és pontosan ezt is szándékozik tenni. Leszögezte: nem kell választani a
nemzeti és az európai uniós érdekek között, a közös jóért kell dolgozni, a végső cél egy erős és sikeres közösség megteremtése.
David McAllister, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke a meghallgatást követően adott rövid nyilatkozatában kijelentette, a meghallgatás tisztességes volt, amely lehetőséget biztosít a biztosjelöltről szóló véleménycserék lezárásához. Azt hangsúlyozta, Várhelyi Olivér megfelelő biztosítékokat adott arra, hogy együtt kíván működni az Európai Parlamenttel. Várhelyi Olivér nagyon alapos, felkészült, európai elkötelezettségű, a területet jól ismerő jelölt, aki az egyik legjobb és legmegbízhatóbb biztosa lesz az új Európai Bizottságnak – jelentette ki Gál Kinga fideszes EPképviselő Várhelyi meghallgatását követően. Gál Kinga magyar újságíróknak hangsúlyozta, a biztosjelölt meggyőzően és méltó módon válaszolt a feltett kérdésekre. Dobrev Klára DK-s EP-képviselő közösségi oldalán azt írta: meghallgatásán Várhelyi azt mondta, hogy támogatni kell a legális migrációt a kölcsönös előnyök alapján.

Az ellenzéki politikus értékelése szerint a magyar biztosjelölt „totálisan szembe ment a meghallgatásán Orbán Viktor migrációs politikájával”, mert tudja, hogy csak úgy fogják megválasztani, ha teljesen elhatárolódik a magyar miniszterelnök politikájától.
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi kormányinfón arra a felvetésre, hogy Várhelyi Olivér uniós biztosjelölt meghallgatásán közölte, a magyar kormánytól teljesen függetlenül végzi majd tevékenységét, azt mondta: ez nagyon helyes, mert ha nem így tenne, megsértené a biztosokra vonatkozó előírásokat.

A bevándorláspártiak folytatják a magyar biztosjelölt elleni támadást – kommentálta a csütörtöki meghallgatást a Fidesz az MTI-nek megküldött közleményében, hangsúlyozva: Várhelyi Olivér EP-szakbizottsági meghallgatása egyértelművé tette, hogy nem szakmai, hanem politikai támadás folyik a magyar biztosjelölt ellen. „Ugyanazok a bevándorláspártiak támadják a magyar biztosjelöltet, akik eddig támadták a magyar bevándorláspolitikát” – értékelt a kormánypárt.

Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő tegnapi Facebook-bejegyzésében azt írta a Váhelyi Olivér ellen szavazókról, hogy „az Ujhelyi-féléknek (Gyurcsányok, Cseh Katalinok, Fekete-Győr Andrások) a románok támogatása nem esik nehezére, a magyar emberek támogatása viszont igen”. „Tomi, dobj be egy ’csík kólát’, mert megint kifordultál önmagadból…”
– reagált a kormánypárti politikus posztjára Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő, szintén a Facebookon.

Rónai Sándor, a DK EP-képviselője brüsszeli sajtótájékoztatóján azt nyilatkozta: „a meghallgatáson egy felkészült politikussal szerettek volna az EP-képviselők találkozni, aki nem egy előre megírt szöveget mond fel, hanem felkészült választ ad a szakmai kérdésekre”. Rónai szerint „Várhelyinek pótvizsgát kell tennie”. A DK közleményben úgy értékelt: „az EP külügyi bizottságának tagjai felismerték a pávatáncot és az orbáni kettős beszédet”. Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője közösségi oldalán azt írta: Várhelyi „szavazás helyett újabb kérdéseket kap, ugyanis a bizottság továbbra sincs meggyőződve róla, hogy képes lenne az őt delegáló párttól függetlenül, a nevében előre ’türk üzleteket’ bonyolító Orbán Viktor befolyása nélkül dolgozni”.

INDEX.HU, 24.HU, HVG.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, MTI, 2019.11.14.