Csúcsra nőtt a globális gabonaár, de némi korrekció már látható

Fotó ÖMKi

A gabonaárak 2022-ben rekordmagasságot értek el, mivel az ukrajnai háború megrázta az exportot, az energiapiacokat és az élelmiszertermelés szempontjából kulcsfontosságú műtrágyaellátást – közölte az ENSZ.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az olyan élelmiszeripari alapanyagok, mint a gabona és a növényi olajok globális árai tavaly a legmagasabbak voltak az eddigi rekordok között, még azután is, hogy kilenc egymást követő hónapban csökkentek, mivel Oroszország ukrajnai háborúja, az aszály és más tényezők felhajtották az inflációt és világszerte súlyosbították az éhezést.

A FAO élelmiszerár-indexe, amely az általánosan forgalmazott élelmiszerek nemzetközi árának havi változását követi nyomon, decemberben 1,9 százalékkal csökkent az egy hónappal korábbihoz képest – közölte pénteken a római székhelyű szervezet.

Az év egészét tekintve átlagosan 143,7 pont volt, több mint 14 százalékkal meghaladva a 2021-es átlagot, amely szintén nagymértékű emelkedést mutatott.

A decemberi csökkenést a növényi olajok árának csökkenése vezette, a zsugorodó importkereslet, a dél-amerikai szójaolaj-termelés növekedésére vonatkozó várakozások és az alacsonyabb nyersolajárak közepette. A gabona és a hús ára szintén csökkent, míg a tejtermékek és a cukor ára enyhén emelkedett.

Az alacsoyabb élelmiszerárak üdvözlendőek két nagyon változékony év után” – mondta Maximo Torero, a FAO vezető közgazdásza az NBC News beszámolója szerint. “Fontos, hogy továbbra is éberek maradjunk, és továbbra is nagy hangsúlyt fektessünk a globális élelmezési bizonytalanság enyhítésére, tekintettel arra, hogy az élelmiszerárak világszinten továbbra is magasak, sok alapvető élelmiszer esetében rekordmagasság közelében vannak, a rizs ára pedig emelkedik, és még mindig sok a jövőbeli ellátással kapcsolatos kockázat” – fejtette ki.

Tavaly az élelmiszerár-index a FAO adatai szerint a legmagasabb szintet érte el a nyilvántartás 1961-es kezdete óta.

Forrás: azuzlet.hu