Csorba György értesítése alapján: Miért ne hagyjuk ki az őszi lemosó permetezést?

fotó Zsigó György

Elvitte a lisztharmat a szőlőt? Tafrinás levélfodrosodás kínozta az őszibarackfát? Levéltetvek özönlötték el a cseresznyefa leveleit? Szeretnéd, hogy ez jövőre ne így legyen? Végezd el az őszi lemosó permetezést!

Az őszi lemosó permetezés egy preventív védekezési módszer, melynek célja a vegetációs időszak során felszaporodott kórokozók és kártevők gyérítése. A gyümölcsfáink felszínén, főleg a kéregrepedésekben számos károsító telelhet át, ha nem teszünk ellene.

Az utóbbi évek hosszan elhúzódó őszi időjárása és enyhe telei pedig csak megkönnyítették a kórokozók és kártevők felszaporodását és áttelelését. Így a gyümölcsfák védelmének alapja lehet egy szakszerűen elvégzett lemosó permetezés. Lássuk, mit kell tudnunk ennek a sikeres megvalósításához!

Mely károsítók ellen alkalmazhatjuk?

Az őszi lemosó permetezés igen sok betegség és kártevő ellen bevethető megelőzésképpen. Kórokozók tekintetében a lista igen hosszú, de többek között az őszibarack tafrinás levélfodrosodás betegsége (Taphrina deformans), a kajszi gnomóniás levélfoltossága (Gnomonia erythrostoma), a meggy és cseresznye moníliás betegsége (Monilinia laxa / Monilia laxa), a szőlőlisztharmat (Erysiphe necator), az almatermésűek tűzelhalása (Erwinia amylovora) és a körte ventúriás varasodása (Venturia pyrina) ellen is kiváló. Illetve gyéríti a körtelevélbolhák, a vértetvek, a levéltetvek, a pajzstetvek, különféle molyok és az atkák egyedszámát is.

Milyen hatóanyagot válasszunk?

Míg a réz hatóanyagú szerek, mint például a Vektafid R vagy Vegesol R a gombás és baktériumos betegségek ellen egyaránt hatékonyak, kivéve a lisztharmatot, addig a lisztharmat ellen a megoldást a kéntartalmú készítmények adják.

A kártevő rovarok ellen az olajos lemosó anyagokat (Vektafid A, Agrol Plusz) alkalmazzuk, mert ezek a kártevőn bevonatot képezve gátolják annak légzését, ami miatt a rovar rövid időn belül elpusztul. Továbbá a levéltetvek, pajzstetvek és vértetvek ellen ugyancsak bevethető a mészkénlé (Vektafid S, Nevikén, Agrokén). Sőt, találunk kombinált szereket is (Vegesol eRes, Olajos Rézkén), amelyekben mind a három fontos hatóanyag megtalálható (réz, kén, olaj), ezáltal minden említett károsítóval szemben beválnak.

Mikor és hogyan végezzük el?

A lemosó permetezésre a legalkalmasabb időszak akkor következik be, amikor a lomb 60-80%-a már lehullott a fáról.

Ez általában november elejére tehető. A károsítók esetében akkor a leghatékonyabb a kezelés, amikor az életfolyamataik még nem álltak le teljesen. A teljes nyugalomban lévő telelő alakok elleni védekezés már nem túl eredményes.

A lemosó permetezés kizárólag fagymentes időben végezhető el, és a lemosáshoz választott készítmény nem keverhető más növényvédő szerekkel.

Mielőtt belefognánk a permetlé kijuttatásába, távolítsuk el a beteg növényrészeket, ezzel is hozzájárulva a tevékenység sikerességéhez. Ahogy a módszer nevében is szerepel, a szokásosnál jóval nagyobb mennyiségű permetlével (1000-1500 l/ha) „mossuk” le a gyümölcsfákat és a szőlőt.

Ne feledkezzünk meg a díszfáinkról, díszcserjéinkről és a rózsabokrainkról sem. Sőt, ha marad felesleges permetlé, fújjuk le vele a fából készült kerítést, kaput és oszlopokat is, melyeken áttelelhetnek a fentebb említett kártevők és kórokozók.

Forrás: agroinform.hu, Lepres Luca