Csökkentették a paksi atomerőmű két blokkjának teljesítményét

magyaridok.hu

Szerda délután fél négykor csökkenteni kellett a paksi atomerőmű 3. és 4. blokkjának termelését, mert a Duna alacsony vízállása miatt az erőmű-kondenzátor hűtővízrendszeréhez tartozó szivattyúk szűrőibe a szokásosnál sokkal több szennyező anyag került – derült ki a társaság közleményéből.

 

A tervek szerint már tegnap végeztek a szűrők tisztításával, az ezt követő feladat a két reaktorblokk névleges teljesítményre történő felterhelése. (Forrás: MTI)

 

A Duna vízállása már hetek óta rendkívül alacsony. A vízgyűjtő területen alig hullik csapadék. Az általános éghajlatváltozás ismét megmutatja nekünk, hogy képes szokatlan időjárási szélsőségekre. A jövőt még nem tapasztalta meg senki, de nem lehet kizárni azt, hogy ezeknek az időjárási szélsőségességeknek a mértéke még nagyobb is lehet. A Polgári Kisgazdák már hosszú évek óta mondják, hogy szükség van a Magyarország területéről elfolyó felszíni vizek minél nagyobb arányú visszatartására, és a minőségének a megőrzésére is. Amennyiben költségvetési nehézségek miatt nem lenne elegendő anyagi forrás a folyók főmedrében kialakított mérsékelt medervíz visszatartására, azaz a főmeder vízszintjének olyan mértékű megemelésére, hogy az optimális talajvízszintet eredményezzen a parti területsávok növényzete számára, akkor több, a folyók környezetében lévő vízgyűjtő-területén kell a mellékízfolyások vízhozama segítségével feltölthető oldaltározókat kialakítani, amelyeknek az időszakonkénti megnyitásával mérsékelhető a főmeder kisvíz-hozamának a káros hatása. (KPE)