Csökkent az adategyeztetéssel érintett egységes kérelmek száma

Fotó 123rf

Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen, gazdák, (kisgazdák) megtanulták azt a nem könnyű adminisztrációt, ami ma már a mezőgazdaságban szükséges. Az eredményben valóban ott van a NAK munkája, és ott van a miénk is, a KPE folyamatos tájékoztatásának az eredménye. (kpe.hu)

A Magyar Államkincstár (MÁK) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének köszönhetően két év alatt 75 százalékkal csökkent az adategyeztetésben érintett egységes kérelmek száma. A 2016. évi több mint 27 ezerrel szemben idén már csak kevesebb, mint 7 ezer kérelemnél szükséges elvégezni az adategyeztetést.
A Magyar Államkincstár (MÁK) a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét, ha a benyújtott egységes kérelemmel kapcsolatban adategyeztetésre van szükség. Ennek oka lehet a fizikai blokkon belüli túligénylés, a tábla átfedés vagy a területi ráfedés. A MÁK tájékoztatása szerint a végzések kiküldése 2018. október 13-án megindult a mintegy 6 800 gazdálkodó számára. A MÁK és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) együttműködésének és az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően – a folyamatosan szigorodó feltételek mellett is – az adategyeztetésben érintettek száma 2016 óta drasztikusan, 75 százalékkal csökkent: két évvel ezelőtt 27 ezer, tavaly 12 ezer, idén már csak kevesebb, mint 7 ezer adategyeztetésre volt szükség. Az idei számok is azt mutatják, hogy az egységes kérelmek beadásánál érdemes igénybe venni a kamarai falugazdászok, szaktanácsadók ingyenes segítségét. A kamarai közreműködéssel beadott kérelmek alig több mint 2,5 százalékánál van szükség adategyeztetésre, az egyénileg benyújtott kérelmek esetében ez a szám megközelíti a 7 százalékot. Az adategyeztetés elvégzését kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított elektronikus felületen tehetik meg a gazdálkodók. Erre a MÁK által kiküldött kiértesítés kézhezvételétől (a végzés ügyfélkapun keresztüli letöltésétől) számított 10 naptári nap áll rendelkezésre. Amennyiben a gazdálkodó a 2018. évi egységes kérelmének beadásánál kamarai meghatalmazott segítségét vette igénybe, úgy a végzést átvevő kamarai falugazdászok, szaktanácsadók telefonon és e-mailben is felveszik a kapcsolatot az érintett termelővel az adategyeztetés lefolytatása érdekében. A NAK felhívja az adategyeztetésben érintett gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával csökkenthető az adminisztráció, ezért valamelyik dokumentumot javasolt elvinni az ügyintézésre. (Forrás. nak.hu)