Csökkenni kezdtek az építőipari nyersanyagárak, hamarosan a fogyasztók is érezni fogják a hatást

Fotó infostart.hu

Csökkenni kezdtek az árak az építőanyag-gyártók nyersanyagai területén, ami a fogyasztókat is el fogja érni – mondta el a Világgazdaságnak Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának és a Masterplast Nyrt.-nek az elnöke. A szakértő elmondása szerint a pandémia után megnőtt keresletet mára utolérte a kínálat.

Lényegében megszűnt az építőanyag-hiány Magyarországon, elegendőnek bizonyult az export regisztrációja, nem volt szükség az állami elővásárlási jog alkalmazására sem. A hazai gyártók belföldön értékesítették termékeiket, eközben esik a fő nyersanyagok világpiaci ára.

Mintegy 10-15 százalékot csökkent a fa, műanyag és acél alapanyagok ára, ami néhány hét múlva megmutatkozhat a végtermékek fogyasztói árának csökkenésében is.

Ha továbbra is lesz elég áru, akkor a gyártók az alapanyagárak csökkenését érvényre fogják juttatni a piacon, és a kereskedők szándéka is az, hogy ahol lehet korrigálni az árakat, ott induljon el az árcsökkenés – tájékoztatta a lapot a szakértő. 

A belpiaci áruhiány megszüntetésében volt szerepe a kormány által bevezetett exportregisztrációs rendszernek, aminek hatására sokkal több építőanyag maradt belföldön, mint korábban. Megszűnt az általános áruhiány, így lecsengett a tartós és drasztikus áremelkedések időszaka. A kőzetgyapot kivételével nincs olyan termékkör, amelyhez ne lehetne biztonságosan hozzájutni, bár több termék szállítási határideje hosszabb, mint korábban volt. Az árak korrekciója egyelőre kismértékű, hiszen csak az alapanyagok ára mérséklődött.

Az építőanyag-piaci szereplők között az elmúlt hetekben intenzív és átfogó versenyfelügyeleti, fogyasztóvédelmi és adóhatósági ellenőrzés zajlott, a feltárt – például jelölési – hiányosságok kiküszöbölésén a gyártók és a kereskedők közösen dolgoznak. A gyorsított ágazati vizsgálat feltárta, hogy az építőanyag-kereskedelem olyan, sokszereplős piac, amelyen élénk a verseny, és senkinek sem alakult ki dominanciája, bár a sok kicsi mellett több erős, nagy cég is jelen van.

Forrás: portfolio.hu