CSOK: fontos könnyítésekről döntött a kormány

Fotó: femina.hu

Korán, reggel 9 órakor tartott sajtótájékoztatót a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs ülése után Novák Katalin. A tárca nélküli miniszter mindezt azzal magyarázta, hogy 9 órakor már kormányülés van. A politikus könnyítéseket jelentett be a felsőoktatási hallgatóknak és a CSOK-igénylőknek is.

Az ülés elmondása szerint az aktuális járványhelyzet értékelésével kezdődött. A beszámolóban meghallgatták, hogy hogyan halad Magyarország az oltások felvételével és az is kiderült, hogy ma már hazánkban is a delta variáns a jellemző, általánosan.

Hozzátette: továbbra sem tűnik indokoltnak, hogy bármilyen korlátozásban gondolkodjon a kormány a vírus elleni védekezés keretében. Abban bízunk, hogy minél többen veszik fel a védőoltást és ezzel is tudjuk garantálni, hogy az életünk tud a korábbiakhoz hasonló mederben zajlani – fogalmazott.

A felsőoktatáshoz kapcsolódó döntés, amit az operatív törzs javaslatára a kormány elfogadott:

  • Meghosszabbítják a Diákhitel plusz igénybevételének lehetőségét. Október elsejétől ismét elérhető lesz ez a lehetőség a felsőoktatásban. Ez 500 ezer forintos szabad felhasználású kamatmentes hitel – emlékeztetett. A kormány ezt tavaly május elsején vezette be és most járt volna le a határideje. Eddig 40 ezer hallgató igényelte. Emlékeztetett: hölgyeknek a szülés után kedvezmények járnak a diákhitelből.
  • Brexitet követő reakció: vannak olyan hallgatók, akik a Brexit mellett is Nagy-Britanniában folytatnak tanulmányokat úgy, hogy ehhez Diákhitel 1-et igényeltek és az ő Diákhitel 1 jogosultságuk megszűnne a Brexit miatt. Ezért az a döntés született, hogy azoknak a hallgatóknak, akiknek 2021. január 1. előtt fennállt a jogviszonyuk az Egyesült Királyság egy egyetemével, ők ezentúl is jogosultak lesznek erre a hitelre.

Arról is beszélt, hogy

várhatóan a mai napon jelenik meg az a rendelet, amely az otthonteremtés szabályait könnyíti meg és teszi nagyobb létszámban elérhetővé a lehetőséget.

A veszélyhelyzetre reagálva és az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve, megnézzük hol tudnánk segíteni azon, hogy még többen hozzájussanak ezekhez a támogatásokhoz – vezette fel.

  • A CSOK esetében a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidők egységesen kitolódnak 2022. június 30-ig.
  • Másik fontos pont: olyan tragikus esetek is előfordultak, hogy elveszítette a házastársát és gyereket nevel. Ebben az esetben az özvegy beszámíthatja az özvegy társadalmi biztosítási jogosultságát a sajátjába.
  • A nagycsaládosok vásárlási támogatása esetén változás: önkormányzati tartozás és 5000 forint alatti NAV-tartozás esetén az érintettek nem esnek el a támogatás igénylésétől.
  • Az otthonfelújítási támogatásokra plusz beruházásokra lehet felvenni a támogatási összeget: itt gondoltak az autistákra, a látás és hallás sérültekre, az ő életüket megkönnyítő fejlesztésekre is igényelhető majd a támogatás. Minden család számára elérhető lesz a támogatás külső lépcső kialakítására és felújítására, illetve külső elektromos munkálatokra.
  • Mezőgazdasági őstermelői tevékenységet érintő könnyítés. Ez a tevékenység nem számít olyan vállalkozói tevékenységnek, amely kizárná a CSOK igénylésének lehetőségét. A mezőgazdasági őstermelők, ha családjukkal ugyanazon az ingatlanok laknak és gazdálkodnak, bizonyos esetekben jogosultak lesznek CSOK-ra.

Forrás: portfolio.hu