Csőd jelzi a sertéságazat nehéz helyzetét és az áremelés sürgető szükségét

Fotó: Szigetváry Zsolt, MTI

Az energia, a munkaerő és a takarmány ára is jelentősen emelkedett az elmúlt másfél évben, így ezek a tényezők is közrejátszottak abban, hogy a Kurucz-csoport becsődölt. Az áremelkedést még sok kereskedő nem tudta beépíteni az árakba, de ez már nem várathat magára soká a hússzövetségi elnök szerint.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a múlt héten csődbe ment egy magát meghatározónak mondó sertésfeldolgozó cég, a Hajdú-Bihar megyei Kurucz-csoport. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, minél később építi be egy húsipari cég az emelkedő önköltséget az értékesítési árakba, annál nagyobb az esély arra, hogy nem tud fennmaradni a romló piaci környezetben.

A szövetség elnöke szerint a csődben nagyon jelentős szerepe volt az elmúlt egy-másfél év gazdasági környezetváltozásának, ami drasztikusan rontotta a húságazat kilátásait. Meglátása szerint már az orosz-ukrán háború előtt jelentős áremelkedés ment végbe, de ezt a háború megsokszorozta. Úgy tudni, a közepes méretű, tízmilliárd forint feletti forgalmat bonyolító cégcsoportot a kormány kiemelt családi vállalkozásként kezelte, és egy 2019-es hárommiliárdos fejlesztésükhöz másfél milliárd forint állami támogatásban részesültek.

Éder Tamás azt mondta, ma a piaci környezet nem kedvez a sertéstartóknak, így a cégek áremelésre kényszerülnek túlélésük érdekében. Szerinte olyan mértékű költségnövekedés ment végbe, hogy már nem fedezi az élősertés ára a tenyésztői önköltségeket. Ráadásul hiába volt idén az év során eddig már több mint hatvan százalékos áremelkedés az élő állatoknál, a feldolgozók ezt az önköltségnövekedést, az energiaárak és a bérek növekedését

nem tudták még a fogyasztói árakba beépíteni.

Éder Tamás azt mondta, most mindenki abban reménykedik, hogy szép lassan a fogyasztók felé át lehet hárítani ezt a drágulást.

“Mindig el kell mondanom, hogy szakmai érdekképviseleti vezetőként a jövőre vonatkozó áfakulcsról sokat nem mondhatok, de ha mondhatnék is, akkor sem lennék most könnyű helyzetben.”

Forrás: insostart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2022/07/20/csod-jelzi-a-sertesagazat-nehez-helyzetet-es-az-aremeles-surgeto-szukseget