Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül kapnak vakcinákat az EUtól

Fotó Lokál

Csehország, Szlovákia és Ausztria soron kívül száz-százezer adag Pfizer/BioNTech vakcinát kap az EU többi tagállamától – közölte az ihned.cz. Andrej Babis cseh kormányfő a Twitteren jelezte: az uniós tagállamok szerdán döntöttek erről a lépésről, a vakcinákat pedig a jövő hét folyamán szállítják ki az említett három országba.

Kína Milos Zeman cseh államfő kérésére Sinopharm vakcinát szállít Csehországnak – közölte Jirí Ovcácek cseh elnöki szóvivő a Twitteren. Az államfőt Andrej Babis kérte meg arra, hogy forduljon Kínához a vakcina ügyében.

Miután Szlovákia orosz vakcinát vásárolt, Zuzana Čaputová államfő arról beszélt: „Hetek óta hallgatjuk a felhívásokat, hogy a vakcinákkal ne játsszunk geopolitikai játékot, és erre a Szputnyik V látványos fogadtatásának vagyunk tanúi.” Szerinte be kell jegyeztetni a vakcinát az Európai Gyógyszerügynökségnél, és a szlovák állami gyógyszerellenőrzési intézet is elküldhetné a rendelkezésére álló dokumentációt.

Lengyelországban is gyárthatják a Novavax amerikai vállalat vakcináját, a technológia-átadásról és a lengyelországi tesztsorozatról szóló szerződésről szerdán tájékoztatott a Mabion lengyel cég. Mateusz Morawiecki miniszterelnök a Facebookon azt írta: a próbagyártás még ebben a negyedévben megindul.

Eközben tömeggyártásra állt át a Sinopharm, amely akár több mint egymilliárd vakcinát is előállíthat az idén.

MTI, INDEX.HU