Csehország megsokszorozza atomerőművi kapacitását

kép: 24.hu

Módosította a cseh atomerőművek kibővítésére irányuló nemzetközi pályázatot a prágai kormány.

https://43b8e8eda2342fc910b57d7ae1195db4.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Petr Fiala miniszterelnök szerda este a kormányülés után bejelentette: a kormány felszólítja a projektben állva maradt két vállalatot, hogy egy új atomblokk megépítése helyett négy új blokk építésére tegyen kötelező érvényű ajánlatot. A pályázatban eredetileg az szerepelt, hogy egy blokk megépítésére kötelező jellegű, a továbbiakra pedig csak nem kötelező jellegű ajánlatokat kell tenni az érdeklődőknek.

A mintegy két éve meghirdetett pályázaton tavaly október végéig három cég adott be ajánlatot: az amerikai Westinghouse, a francia EDF társaság, valamint a dél-koreai KHNP csoport. A pályázat folytatásából most

a cseh kormány kizárta a Westinghouse-t, mert nem teljesítette az egyik pályázati feltételt, mégpedig azt, hogy ajánlatának kötelező jellegűnek kellett volna lennie.

Az EDF-nek és a KHNP-nek április 15-ig kell új, kötelező jellegű ajánlatokat tenniük négy új atomblokk megépítésére – jelentette be a cseh kormányfő. Petr Fiala szerint a kormány azért döntött a négy új blokk mellett, mert szakértői számítások szerint így a költségek mintegy 25 százalékkal alacsonyabbak, mintha először csak egy blokk épülne, a többi pedig később, egy új tender alapján.

A tavaly októberben leadott ajánlatokat jelenleg a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szakértői elemzik. Ennek eredményét május végéig kell átadni a kormánynak. „A kormány a frissített ajánlatok kiértékelése alapján dönt véglegesen arról, hogy egy vagy pedig négy új reaktort építtet” – mutatott rá a kormányfő. A cseh kormány döntését a francia EDF üdvözölte, és közölte, hogy továbbra is részt kíván venni a munkában. Az amerikai Westinghouse és a dél-koreai KHNP egyelőre nem nyilatkoztak – írja a CTK hírügynökség.

Csehországnak jelenleg két atomerőműve van: a nyolcvanas években átadott Dukovany, valamint az ezredforduló idején indult Temelín.

Dukovanyban négy 510 megawattos, Temelínben pedig két 1000 megawattos reaktor működik. A tervek szerint Dukovanyban és Temelínben is két-két új 1000 megawattos reaktor épülne. A két atomerőmű jelenleg a cseh áramtermelés mintegy harmadát biztosítja, bővítésük után ez legalább kétharmadra növekedne – mutatott rá Josef Síkela ipari és kereskedelmi miniszter. Az első új blokkot 2036-ban tervezik átadni Dukovanyban.

A hivatalos kormánynyilatkozatok szerint a cseh állam eddigi legnagyobb összegű beruházásáról van szó. Egy reaktorblokk megépítése a sajtóban közölt becslések szerint mintegy 160 milliárd koronát tenne ki (korona=15,39 forint). A mostani pályázatok árajánlatai nem nyilvánosak.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/gazdasag/2024/02/02/csehorszag-megsokszorozza-atomeromuvi-kapacitasat