Cseh kormányfő: Senki sem akarja megszüntetni a visegrádi együttműködést

hir.ma

A visegrádi országok együttműködését senki sem kívánja megszüntetni, de Csehország szerint egy új kormányfői találkozó összehívásának csak az őszi szlovákiai és lengyelországi választások után van értelme – hangoztatta Petr Fiala cseh kormányfő kedden Prágában Ódor Lajos szlovák kormányfővel közös sajtóértekezletén.

Szlovákia közelmúltban hivatalba lépett miniszterelnökének ez volt az első hivatalos külföldi útja. „Senki nem kívánja megszüntetni a V4-ek együttműködését, amelynek azonban több szintje és területe van. A kooperáció számos területen folytatódik” – mondta kérdésre válaszolva Petr Fiala.

Megjegyezte: a júliusban kezdődött egyéves cseh elnökség is intenzív együttműködéssel számol, például még az ősszel visegrádi elnöki találkozóra kerül sor. „Kormányfői találkozót most tényleg nem terveztünk” – erősítette meg a cseh sajtóértesüléseket a kormányfő. Elmondta: ezt azután hívják össze, hogy lezajlanak a lengyelországi és a szlovákiai parlamenti választások, felállnak az új kormányok, és tisztázódik a politikai helyzet. „Úgy vélem, hogy csak azután van értelme egy ilyen találkozónak” – szögezte le Petr Fiala.

Másfelől – fejtette ki a miniszterelnök –, Csehország számára nem lenne jó, ha nemzetközi együttműködése csak egy platformra korlátozódna. „Legközelebbi partnerünk Szlovákia, de együttműködésre törekszünk Lengyelországgal és Magyarországgal is” – hangoztatta Petr Fiala.

Ódor Lajos szerint jelenleg valóban elmondható, hogy a cseh-szlovák együttműködés jobban működik, mint a visegrádi. Úgy látja, hogy a négy közép-európai ország – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – együttműködését „pragmatikusan” kell kezelni. A rendszerváltás után ezek az országok sok közös, vagy nagyon hasonló problémával küzdöttek, amelyek közül a kulcsfontosságúak már megoldódtak. A visegrádi együttműködés „most talán kevésbé áll a középpontban mint korábban, de továbbra is nagyon fontos” – mutatott rá Szlovákia miniszterelnöke.

Forrás: demokrata.huhttps://demokrata.hu/vilag/cseh-kormanyfo-senki-sem-akarja-megszuntetni-a-visegradi-egyuttmukodest-701941/