Csank István Csaba értesítése alapján: Nem mindegy, hogy mikor és hol ritkítják meg a nógrádi ágakat

Fotó Getty Images

Rügyfakadás előtt tanácsos megritkítani a gyümölcsfák ágait, hogy legyen elég hely a termésnek. Nem mindegy azonban, hogy mikor és hogyan végzik a munkát.

Aki gyümölcstermesztéssel foglalkozik, tudja, hogy mennyire fontos a metszés. Télen, kora tavasszal a fák nyugalmi állapotában, még a nedvkeringés megindulása előtt kell metszeni, ugyanis később fertőzés veszélyének tennénk ki a fákat. 

Varsányban az önkormányzat hét hektáron termeszt gyümölcsöt, szilvát, meggyet és cseresznyét. Lehoczkiné Dudás Anikó munkavezető lapunknak elmondta, hogy már március elején megmetszették a fákat, pár napja pedig már megjelentek a termőrügyek a cseresznyén. 

– Kell némi szakértelem, lényeges, hogy a befelé növő ágakat levágjuk tavasszal. A középső részt is ritkítsuk, ezzel szellősebbé tesszük a koronát. A keresztbe növő ágaktól és a fa tetején lévő vízhajtásoktól is ebben az időszakban kell megszabadulni. 

Hozzátette: ha vastagabb ágat vágnak le, a helyét kezelni kell, hogy megelőzzék a fertőzéseket. Számos termék kapható erre a célra a mezőgazdasági üzletekben. 

Cél a jó termés

A közeljövőben tervezik a lemosó permetezést, ami réz- és kéntartalmú szerrel történik. Ezt a műveletet ősszel is elvégzik a lombhullás után. Arra érdemes figyelni, hogy permetezni kizárólag fagymentes időben szabad. Tavasszal a legcélszerűbb a rügypattanás-közeli állapotban elvégezni ezt a műveletet. Lényeges, hogy a metszés és a lemosó permetezés után nézni kell, hogy megjelenik-e valamilyen bakteriális vagy gombás fertőzés, esetleg tetvek a fán, mert ezek ellen is védekezni kell speciális szerekkel. 

A jó termés érdekében ritkítják az ágakat: ha távolabb kerülnek egymástól a gyümölcsök, akkor kisebb az esély arra, hogy valamilyen betegség támadja meg őket.

Szerencse is kell

A 76 éves, szécsényi nyugdíjas Szilágyi József kertjében nyári almát, meggyet és szilvát termeszt saját célra. Ma már számos termék kapható a mezőgazdasági boltokban, ezek megkönnyítik a munkát. Szakértelemre is szükség van persze a metszés és a permetezés miatt – mondta. Ő már a múlt héten megmetszette a fáit, a rügyezés még várat magára.

A tapasztalat és a tudás mellett szerencse is kell, mert minden virágzásnál fennáll annak a veszélye, hogy a fagy tönkreteszi a leendő termést.

Forrás: nol.hu, Fodor Orsolya