Csank Csaba értesítése alapján: Uniós pályázat révén is segítik a rászorulók felzárkóztatását Bátonyterenyén

Fotó: hiros.hu

A bátonyterenyei kistérség már nem tartozik a leghátrányosabb helyzetű térségek közé, ennek ellenére sok nehéz helyzetben lévő család él a városban és a környező településeken. Az önkormányzat egy európai uniós pályázatnak köszönhetően, a Gyerekesély programon keresztül, számtalan módon segíti a rászorulókat.

A város önkormányzata, egy európai uniós nyertes pályázat lehetőségeit kihasználva, mindent megtesz annak érdekében, hogy a településen élő rászorulóknak segédkezet nyújtson. A programba a térségből – Bátonyterenyén kívül – négy község vesz részt: Mátraverebély, Mátranovák, Szuha és Dorogháza.

– Használt, de még jó állapotban lévő játékokat már tavaly is gyűjtöttünk, ezeket Mikulás napját megelőzően osztottuk szét a nehéz sorsúak között – fogalmazott Nagy-Czakó Kitti, a program vezetője, hozzátéve: – Nagyon sok felajánlás érkezett, többek között értékes Barbie baba és társasjáték is. Jó volt látni a csillogó gyerekszemeket, amikor megkapták ezeket az ajándékokat.

Sajnos sok család bevétele élelmiszerre és ruházatra elég csak, játékra már nem tudnak költeni.

Mint mondta, folyamatosan várják a ruhaadományokat is, főleg gyerekruhákra van nagy kereslet. Korábban korlátlan mennyiségben lehetett ezeket elvinni, de voltak, akik visszaéltek ezzel, és a hazahordott textilekkel fűtöttek. Szerencsére azonban nem ez a jellemző.

Bakóné Dávid Judit, a program munkatársa arról is beszámolt, hogy tavasszal, a digitális oktatás bevezetésének idején használt laptopokat, számítógépeket vártak, ezzel igyekeztek biztosítani a tanulás technikai feltételeit a rászorulóknak. A szeptemberi iskolakezdés előtt pedig tanszereket, iskolatáskákat tudtak az önzetlen adományozóknak köszönhetően szétosztani.

– Idén első alkalommal kezdtünk tartós élelmiszerek gyűjtésébe. A felajánlásokat – lisztet, cukrot, kakaót, konzerveket, tésztát, rizst, leveskockát és más adományt – december 4-ig várjuk. Az összegyűjtött élelmiszereket a Bátonyterenyei járásban élő nehéz sorsú családok számára juttatjuk el de­cemberben, szebbé téve ezzel sokak karácsonyát – tájékoztatott Bakóné Dávid Judit, aki azt is elmondta: – Sajnos eddig még nem sok felajánlás érkezett, ezért hálásak vagyunk a legkisebb adományért is. Továbbra is várjuk azok segítségét, akiknek lehetőségük van támogatni a szegény helyzetben élőket.

Mint mondta, sokan szégyellik, hogy adományra szorulnak, ezért inkább el sem mennek a különféle tárgyak, eszközök, ruhák osztására. A családsegítő szolgálattal együttműködve próbálják elérni ezeket a családokat, annak érdekében, hogy minden nélkülözőhöz eljussanak a felajánlások.

– A kézzel fogható adományokon kívül különböző családi programokkal, rendezvényekkel is igyekszünk javítani a rászorulók helyzetén, ingyenes jogi tanácsadást is igénybe tudnak venni – tájékoztatott Nagy-Czakó ­Kitti, hozzátéve: – A projektben részt vevő fejlesztőpedagógusok a bevont települések óvodáiban és iskoláiban segítik a gyerekek felzárkóztatását.
Annak ellenére, hogy a bátonyterenyei kikerült a leghátrányosabb helyzetű térségek közül, nagyon sok a szegény ember a környéken. Emellett az elvándorlás, az elöregedés és a munkanélküliség is nehezíti az itt élők helyzetét. A Gyerekesély program a negatív hatások kiegyensúlyozására, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására törekszik.

Nyáron különféle táborokat tartottak, egész évben programokat adnak

A különböző program segítségével egész nyáron napközis táborokat szerveztek az érdeklődőknek, amelyek sokféle tematika köré szerveződtek. Egyebek mellett volt sport-, alkotó-, rendőr- és tehetségtábor is, amelynek az Ady Endre Közművelődési Központ és Könyvtár biztosította a helyszínt. Ezek a programok nemcsak azzal segítették a szülőket, hogy egész napos elfoglaltságot biztosítottak a gyerekeknek, hanem térítésmentesek is voltak. – Napi háromszori étkezést, változatos kirándulásokat, folyamatos felügyeletet biztosítottunk nyár folyamán a részt vevő gyerekeknek – tájékoztatott Bakóné Dávid Judit, aki azt is elmondta, hogy a szabadidő tartalmas eltöltésére azóta is minden hétköznap és szombatonként lehetőséget teremtenek. Bátonyterenyén a gyerekesély-irodában, a kisterenyei településrészen pedig a civil házban várják különböző programokkal, tanulássegítéssel, angolnyelv-oktatással az érdeklődőket.

Forrás: nool.hu, Gulyás Edina